Dakloze ‘wildkampeerder’ kraamt na een maand op

De dakloze die de voorbije maand zijn tent had opgeslagen in het parkje aan de Lindenlei, is daar gisteren vertrokken. Dat deed hij op aandringen van de politie – en al dan niet toevallig precies op de dag dat Vlaams Belang-gemeenteraadslid Kristina Colen een vraag had ingediend over de merkwaardige ‘wildkampeerder’.

Een beetje mistroostig stond Marc – zijn familienaam wilde hij niet in de krant lezen – gisterochtend te kijken naar zijn schamele bezittingen. ‘Ik heb hier een maand gewoond, maar nu moet ik weg’, zei hij. ‘De politie is me komen zeggen dat ik hier tegen deze namiddag weg moet zijn. Ik hoop alleen dat ik nog net tijd genoeg heb om mijn tent te laten drogen, want die tent is al wat ik heb om me de komende maanden droog te houden.’

Marc is al vier maanden dakloos, zegt hij. ‘Ik heb een tijd in Geel gewoond, maar toen ik daar weg moest kwam ik op straat te staan. Ik ben dan maar teruggekeerd naar Gent. Hier ben ik geboren en ik ken hier nog wat mensen.’

Sindsdien trekt de dakloze met zijn tent rond in de stad. ‘Ik ben al verschillende keren moeten vertrekken van de politie. Ik moet maar aan de Blaarmeersen gaan kamperen, zeggen ze dan. Maar daar heb ik geen geld voor.’

Dat hij nu ook moet ophoepelen aan de Lindenlei, vindt Marc eigenlijk wel jammer. ‘Ik kende hier iemand in de buurt bij wie ik me mocht gaan wassen en waar ik naar het toilet kon gaan. En ik denk niet dat ik hier veel mensen hinderde. Ik maak geen lawaai en laat geen stort achter, zoals de Roma dikwijls doen.’

Waar hij naartoe moest, wist Marc gisteren nog niet. ‘Maar er zijn nog plekjes genoeg in de stad waar ik een tentje kan opslaan. Er zijn zelfs plekken waar de flikken me niet zullen zien staan… Al hoop ik nog altijd dat ik op een of andere manier een echt dak boven mijn hoofd kan vinden. Ik ben al bij het OCMW langsgegaan. Bij alle mogelijke diensten, trouwens. Maar blijkbaar kan niemand me helpen.’ (TOD)
Het Nieuwsblad / Aan Gent gebonden

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...