Combitaks wordt afgeschaft in december

De combitaks, 100 euro die je moet betalen als de politie je om een of andere reden moet vervoeren, wordt in december afgeschaft. Dat beloofde de Gentse burgemeester Daniël Termont maandag.

Groen!-raadslid Filip Watteeuw stelde voor de gemeenteraad direct te laten beslissen over de combitaks. “U tekende daarnet wel een petitie tegen de combitaks”, zei Watteeuw. Hij verwees naar een betoging voor de gemeenteraad tegen de taks naar aanleiding van de arrestatie van 409 betogers enkele weken geleden. CD&V’er Matthieu Dierckx en VB’er Van den Eynde vielen Watteeuw bij. “In 2003 waarschuwden we al voor de gevaren van de combitaks, waarbij we wezen dat ook onschuldig opgepakten die taks zouden moeten betalen”, klonk het.

Termont vroeg geduld: “We willen de combitaks afschaffen, maar we willen ze vervangen door een aangepast reglement zodanig dat we amokmakers, vandalen en dronken mensen nog kunnen beboeten als we hen om een of andere reden met een politievoertuig moeten vervoeren. Als we dat nu afschaffen, hebben we daar geen mogelijkheid meer voor”, zegt Termont.

Ook Open-Vld wil al langer af van de combitaks. “Door de gemeentelijke administratieve sancties is die overbodig geworden. De juridische dienst onderzoekt wat mogelijk is”, stelt financiënschepen Christophe Peeters.

De motie van Watteeuw werd afgekeurd door de meerderheid en het Vlaams Belang dat tijdens het debat van mening veranderde.(JCG)
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...