Censuur in Gent

Tijdens de commissie Algemene Zaken stelde gemeenteraadslid Ortwin Depoortere de vraag aan burgemeester Termont welke voorwaarden de stad Gent en VTM hebben aangegaan naar aanleiding van de sponsoring door de stad Gent aan de serie ‘Code 37’. Het moet gezegd: burgemeester Termont heeft een duidelijk en klaar antwoord gegeven. Alleen slaagde de plaatselijke redacteur van ‘De Gentenaar’ er niet in om in zijn verslag de vraagsteller aan bod te laten komen.

In een ander verslag i.v.m. een kerncentrale, tijdens dezelfde commissie Algemene Zaken, komen de vraagstellers (sp.a en Groen!) wel aan bod. Het ‘cordon’ zit er bij sommige Gentse journalisten blijkbaar diep in…
Zie hierna.

Na klacht Termont: meer Gent in ‘Code 37’

GENT ‘Vanaf aflevering vier zit er meer Gent in de nieuwe politieserie ‘Code 37′. Het productiehuis Menuet en televisiezender VTM hebben dat toegezegd’, zegt burgemeester Daniël Termont.

‘Het geeft voldoening dat er geluisterd wordt’
Burgemeester Daniël Termont

‘Een van mijn medewerkers kon vooraf aflevering vier en vijf zien en bevestigt dat er meer Gent in zit, zelfs de drie Torens zijn te zien’, weet de burgemeester nog te vertellen.

Stad Gent stopt 100.000euro in Code 37 en geeft ook flink wat andere steun. Maar burgemeester Termont was van mening dat er in de eerste afleveringen te weinig Gent zat. De serie kon overal zijn gedraaid.

‘Ik heb inderdaad gevraagd om er wat meer Gent in te stoppen. Ik wist dat Code 37 geen Flikken zou worden. Je kan dat ook niet vastleggen in een contract, want ik wil de artistieke vrijheid niet belemmeren. Maar we hadden daar wel afspraken over gemaakt, een gentleman’s agreement. Ik heb een nieuw gesprek gehad met VTM en het productiehuis en Gent komt meer in beeld. Dat geeft ons voldoening’, zegt Termont.

Stad Gent wordt ook gepromoot op een fotogalerij op de website van de serie, het stadslogo verschijnt bij de aftiteling en stad Gent kan beschikken over setfoto’s om Gent te presenteren. Er is ook promotie via de digitale tv-site.
Naar analogie met de befaamde Flikkendag behoort een Code 37-dag tot de mogelijkheden. (KVK)
Aan Gent gebonden – Het Nieuwsblad, 22 september 2009

———-

Vanaf aflevering vier meer Gent in politieserie ‘Code 37’

‘Vanaf aflevering vier zit er meer Gent in de nieuwe politieserie Code 37’, zegt burgemeester Daniël Termont.
Gent
‘Een van mijn medewerkers kon vooraf aflevering vier en vijf bekijken en bevestigt dat er meer Gent in zit, zelfs de drie torens zijn te zien’, zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A). ‘Het productiehuis Menuet en televisiezender VTM hebben daarin toegestemd.’
Stad Gent stopt 100.000euro in Code 37 en geeft ook flink wat andere steun. Maar burgemeester Termont was van mening dat er in de eerste afleveringen te weinig Gent zat. De serie kon overal zijn opgenomen.
‘Ik heb inderdaad gevraagd om er wat meer Gent in te stoppen. Ik wist dat Code 37 geen Flikken zou worden. Je kan dat ook niet vastleggen in een contract, want ik wil de artistieke vrijheid van de productie niet belemmeren. Maar we hadden daar wel afspraken over gemaakt, een gentleman’s agreement. Ik heb een nieuw gesprek gehad met VTM en het productiehuis en Gent komt meer in beeld. Dat geeft ons voldoening’, zegt Termont.
Stad Gent wordt ook gepromoot in een fotogalerij op de website van de serie, het stadslogo verschijnt bij de aftiteling en stad Gent kan beschikken over setfoto’s om Gent te presenteren. Ook een Code 37-dag behoort tot de mogelijkheden. (kvk)
Oost-Vlaanderen,
De Standaard, 22 september 2009

————

Gents verzet tegen nucleaire centrale aan Belgische grens

GENT De Nederlandse nv Delta wil een tweede kerncentrale bouwen naast de bestaande centrale in Borssele in Zeeland (Nederland). Enkele Gentse gemeenteraadsleden spreken zich uit tegen dit plan.

Onder andere Cathy Plasman, gemeenteraadslid en SP.A-kamerlid, kant zich tegen een nieuwe kerncentrale aan de Belgische grens. ‘Nederland moet kiezen voor een groot windmolenpark op zee’, zegt ze.

Ze hekelt het gebrek aan informatie over de risico’s van het nucleaire transport en de keuze van het laten opwerken. ‘Wij willen goed worden geïnformeerd. Dat kan alleen in La Hague in Frankrijk. Het transport zal onvermijdelijk door de provincie Oost-Vlaanderen via Gent passeren. Dat brengt risico’s met zich mee.’ Ook gemeenteraadslid Filip Watteeuw (Groen!) had vragen in de gemeenteraadscommissie. Ook hij wijst op de nucleaire transporten.

Burgemeester Termont zei dat het eerste openbaar onderzoek op 23 juli is gestart en nog loopt tot 16 oktober. Hij wijst erop dat het Nederlands regeerakkoord niet voorziet in de bouw van nieuwe kerncentrales. Ook is Nederland gebonden door internationale verdragen. Het stadsbestuur heeft nog geen standpunt ingenomen. Op 28 september is er een infovergadering in het Volkshuis in Sint-Laureins. (KVK)
Aan Gent gebonden – Het Nieuwsblad, 22 september 2009

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...