Bussen droppen honderden Oost-Europeanen

Gent machteloos tegen Roma

De Gentse burgemeester Termont is radeloos bij de toevloed van Roma in Gent. “Het is niet te stoppen. Vorige week dumpten bussen 350 Roma’s op de Gasmeterlaan. We moeten mensen helpen, maar als we dat bij de Roma blijven doen, wordt het probleem alleen maar groter”, stelde hij maandagavond tijdens de gemeenteraad. “Als stad kunnen we weinig doen, want het zijn EU-burgers en die mogen zich, net als wijzelf, in de hele Europese Unie vestigen.”

Het Roma-beleid in Gent is een heet hangijzer. Dat bleek al bij het begin van de gemeenteraad maandagavond toen enkele militanten van Voorpost de zitting verstoorden door in de zaal pamfletten en peren uit te delen. Ze stelden dat Gent een gebrekkig Roma-beleid voert.

Intussen staat burgemeester Termont machteloos. Zeker nu blijkt dat de Roma met bussen naar Gent gevoerd worden en die mensen de stad ingaan. “We moeten mensen helpen”, stelde Termont. “Maar we mogen niet blind zijn voor de realiteit. Ik word dagelijks aangesproken over de bedelaars. Maar zolang ze niet agressief of met kinderen bedelen, kan en mag ik niets doen.”

“De maximum draagkracht van Gent is bereikt. Er zijn véél te veel Oost-Europeanen in te kleine woningen, met alle gevolgen van dien. Als we hen allemaal helpen, bellen ze naar hun familie en vrienden en wordt de toestroom nog groter. Ik vraag aan de parlementairen om te pleiten voor een aanpak van dat probleem op federaal en Vlaams niveau”, riep Termont op.

“Schepen Segers zal strenger controleren als Roma zich willen inschrijven. Schepen Versnick zal bij het OCMW strenger controleren en ontmoedigend optreden. Ik hoop dat ze zo ontdekken dat het in Gent niet zo goed is als het gerucht wil. Zelfs de straathoekwerkers vragen me om op dat vlak een krachtig signaal te geven.”

“Al die tientallen Gentenaars die, met goede bedoelingen, de Roma’s helpen met voedselpaketten en zelfs met het vinden van een huurhuis, maken het probleem eigenlijk groter. Dat moedigt anderen aan om naar hier te komen”, klonk Termont bijna radeloos. Alexandra Colen (Vlaams Belang) verwees daarbij naar een actie in Rotterdam: ‘Geef om hen, niet aan hen’. Elke Decruynaere (Groen!) pleitte dan net voor meer inspanningen van de stad om de Roma’s en hun kinderen op te vangen.

Gezin

“Het is inderdaad een probleem”, stelt ook Ria Roosens, de coördinatrice van KRAS die de armoedeverenigingen overkoepelt en ook met de Roma’s werkt. “Maar wat moeten we doen als er plots een gezin met kinderen voor onze deur staat? Ze de kou insturen is toch ook geen optie? Gent doet wat het kan, maar in hun landen van herkomst zijn de Roma er nog veel slechter aan toe. Europa moet dat aanpakken, maar ondertussen zit Gent er wel mee.”
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...