Burgemeester zwijgt over bonussen

Burgmeester Termont (sp.a) is niet van plan uitleg te geven over de bonussen en zitpenningen die het schepencollege en de Gentse raadsleden krijgen.

Ortwin Depoortere (VB) en Isabelle De Clercq (onafhankelijk) hadden die cijfers opgevraagd. Termont zegt echter dat hij die cijfers niet heeft en dus niet kan geven.

“Het stadsbestuur heeft een aantal zware uitspraken gedaan naar aanleiding van de bonussen die Dexia gaf aan haar toplui”, zegt Isabelle De Clercq. “Daarom wou ik weten hoe het nu zat bij het schepencollege. Ook zij zitten in het bestuur van belangrijke instanties en krijgen voor die mandaten vergoedingen en zitpenningen. Ik ben er zeker van dat sommigen hun loon als schepen verdubbelen met die extraatjes.”

Termont loste in een schriftelijke antwoord geen woord. Hij schreef dat de stad geen lijst heeft met de inkomsten van zijn collega’s. “Alle mandatarissen moeten hun mandaten aangeven aan het Rekenhof en die worden openbaar gemaakt in het staatsblad. Er is echter geen verplichting om ook de inkomsten aan te geven. Als stad hebben we ook geen inzage in de verdiensten van de schepenen. Het is de taak van de stadssecretaris om te waken over de correcte gang van zaken.”

“Een zeer teleurstellende reactie”, zegt De Clercq. “Eigenlijk zegt Termont dat hij de cijfers niet geeft omdat hij niet verplicht is. Dat sterkt alleen mijn vermoeden dat er veel geld mee gemoeid is, net als bij Dexia. Maar daar komt men er tenminste voor uit.” (EDG)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...