Brugse Poort ‘vuilste’ buurt van Gent

Brugse Poort is ‘vuilste buurt’ van Gent

Brugse Poort ‘vuilste’ buurt van Gent
Zelfs aan de balustrade van de voetgangersbrug hangen zakjes afval
In de wijk Brugse Poort heeft de Gentse politie de voorbije vier jaar maar liefst 258 vaststellingen van sluikstorten gedaan. Dat is meer dan drie keer zoveel als in gelijk welke andere wijk.
‘Arbeiders van Ivago maken de straat proper, maar de dag erna ligt er alweer vuilnis’

‘Hier geen afval’ staat met krijt geschreven op het voetpad naast het huis van Lieve Denissen in de Gentse wijk Brugse poort. Daarnaast staat een tekening van een videocamera. ‘Het is een idee van mijn buurman’, legt Denissen uit. ‘Met die boodschap hopen we sluikstorters af te schrikken. Jammer genoeg zonder resultaat. Deze namiddag heeft weer iemand twee zakken met afval achtergelaten. Sinds ik hier anderhalf jaar geleden ben komen wonen, is het zowat elke week van dat. Oké, hier is een blinde muur en daardoor is er wat minder sociale controle, maar ik kan toch moeilijk mijn huis verbouwen om het sluikstorten tegen te gaan.’

Denissen woont vlakbij de Coupure, aan de rand van de Brugse Poort. Het voetpad naast haar huis is geen uitzondering in de wijk. Vooral in de omgeving van de Groendreef moet de politie om de haverklap tussenkomen voor sluikstorten. Van 2006 tot en met september 2009 waren er 258interventies. Dat antwoordde burgemeester Daniël Termont(SP.A) op een vraag van gemeenteraadslid Gabi De Boever (Vlaams Belang). De Brugse Poort scoort veel slechter dan de rest van Gent. Op de tweede plaatst volgt de Rabotwijk met 79tussenkomsten op drie jaar tijd, rond de Dampoort was dat 59keer.

Je moet maar even in de Brugse Poort rondwandelen om te zien dat het sluikstortprobleem nog lang niet onder controle is. ‘Stop sluikstorters’ kan je lezen op een bord aan het voetgangersbrugje over de Coupure, tussen de Groendreef en de Elyzeese Velden. Onder het bord ligt een zakje met afval. Op de brug wordt het helemaal gek. Daar hangen voorbijgangers gewoon zakjes met vuilnis aan de balustrade.

‘Mijn echtgenoot heeft daarover al een brief geschreven naar het stadsbestuur’, zegt Sylvie Mouton, die samen met haar zoontje Gustaaf over de brug fietst. ‘Ik woon graag in de buurt. Als je binnen bent, heb je geen last van de sluikstorten, maar voor de mensen van Ivago moet het heel frustrerend zijn. Ze maken alles schoon en een dag later ligt er alweer vuil op straat.’

Want de cijfers van de politie zijn nog maar het topje van de ijsberg. Meestal ruimt Ivago sluikafval op zonder dat er een tussenkomst is van de politie. In heel Gent gebeurde dat vorig jaar tot en met november 11.500keer. Dat is een stijging met zeven procent ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Er werd in totaal 361ton afval opgehaald, drie procent minder dan in 2008. (dhg)
De Standaard / Oost-Vlaanderen

Brugse Poort is ‘vuilste buurt’ van Gent
Vorig jaar zeven procent meer sluikstorten dan in 2008

In de wijk Brugse Poort heeft de Gentse politie de voorbije vier jaar maar liefst 258 vaststellingen van sluikstorten gedaan. Dat is meer dan drie keer zoveel als in gelijk welke andere wijk. ‘Zowat elke week worden er naast mijn huis zakken met vuilnis gedropt’, zegt buurtbewoonster Lieve Denissen. Dieter Herregodts

“Ik kan toch moeilijk mijn huis verbouwen om dit tegen te gaan” Buurtbewoonster Lieve Denissen

Hier geen afval staat er met krijt geschreven op het voetpad naast het huis van Lieve Denissen. Daarnaast staat er een tekening van een videocamera.

‘Het is een idee van mijn buurman’, legt Lieve uit. ‘Met de boodschap hopen we sluikstorters af te schrikken. Jammer genoeg zonder resultaat. Kijk, deze namiddag heeft weer iemand twee zakken met afval achtergelaten. Sinds ik hier anderhalf jaar geleden komen wonen ben, is het zowat elke week van dat. Oké, hier is een blinde muur en daardoor is er wat minder sociale controle, maar ik kan toch moeilijk mijn huis verbouwen om het sluikstorten tegen te gaan.’

Lieve woont vlakbij de Coupure, aan de rand van de Brugse Poort. Het voetpad naast haar huis is geen uitzondering in de wijk. Vooral in de omgeving van de Groendreef moet de politie om de haverklap tussenkomen voor sluikstorten. Van 2006 tot en met september 2009 waren er 258 interventies. Dat antwoordde burgemeester Daniël Termont (SP.A) op een vraag van gemeenteraadslid Gabi De Boever (Vlaams Belang).

De Brugse Poort scoort veel slechter dan de rest van Gent. Op de tweede plaats in de sluikstort-parade volgt de Rabotwijk met 79 tussenkomsten op drie jaar tijd, rond de Dampoort was dat 59 keer.

Elyzeese Velden

Je moet maar even in de Brugse Poort rondwandelen om te zien dat het sluikstortprobleem nog lang niet onder controle is. Stop sluikstorters kan je lezen op een bord aan het voetgangersbrugje over de Coupure tussen de Groendreef en de Elyzeese Velden. Onder het bord ligt een zakje met afval. Op de brug wordt het helemaal gek. Daar hangen voorbijgangers gewoon zakjes met vuilnis aan de balustrade.

‘Mijn man heeft daarover al een brief geschreven naar het stadsbestuur’, zegt Sylvie Mouton die samen met haar zoontje Gustaaf over de brug fietst. ‘Ik woon graag in deze buurt. Als je binnen bent, heb je geen last van de sluikstorten, maar voor de mensen van Ivago moet het zeer frustrerend zijn. Zij maken alles schoon en een dag later ligt er alweer vuil op straat.’

Want de cijfers van de politie zijn nog maar het topje van de ijsberg. Meestal ruimt Ivago sluikstorten op zonder dat er een tussenkomst is van de politie. In heel Gent gebeurde dat vorig jaar tot en met november 11.500 keer. Dat is een stijging met zeven procent ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Er werd in totaal 361 ton afval opgehaald, drie procent minder dan in 2008. (dhg)
Het Nieuwsblad / Aan Gent gebonden

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...