Betoging Voorpost met Turkse rellen

GENT: RELLEN MET TURKSE TEGENBETOGERS TIJDENS EN NA BETOGING VOORPOST “Dit was gewoon om problemen vragen” Voorpost betoogt tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. – JEW Voorpost betoogt tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. – JEW Een betoging van de nationalistische vereniging Voorpost is zaterdagnamiddag uit de hand gelopen aan het Van Beverenplein in Gent. Een 200-tal Turkse tegenbetogers pikten de actie niet en vielen onder meer de bus met de Voorposters aan. De politie moest meerdere keren het waterkanon inzetten en pakte uiteindelijk een demonstrant op. JURGEN EECKHOUT HLN

Turkse tegenbetogers vallen de bus van de actievoerders van Voorpost aan. – JEW Turkse tegenbetogers vallen de bus van de actievoerders van Voorpost aan. – JEW Iets voor 14 uur zakten 150 leden van Voorpost af naar het Edmond Van Beverenplein in Gent om te protesteren tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Hun ongenoegen lieten ze met meerdere affiches en spreekkoren blijken: 'Geen Turkije in Europa' of 'Geen Jihad in onze straat'.

De keuze voor het Van Beverenplein was niet toevallig: het is een buurt waar heel veel mensen van Turkse origine wonen. Maar nog voor de Voorposters met de bus aankwamen, zat het spel al op de wagen. Turkse buurtbewoners hadden weet gekregen van de betoging en vielen de bus met de rechtse activisten aan met onder meer bloempotten. Gelukkig was de politie goed voorzien op rellen. Turkse jongeren reageren woedend op de betoging van Voorpost. – Bas Bogaerts Turkse jongeren reageren woedend op de betoging van Voorpost. – Bas Bogaerts Insluiten “We hebben de tegenbetogers moeten insluiten en hebben het waterkanon een eerste keer ingezet zodat de leden van Voorpost naar het Van Beverenplein konden”, zegt politiewoordvoerder Manuel Mugica Gonzalez.

Tientallen politiemensen in gevechtstenue, sommigen met een politiehond, probeerden op de Turkse menigte in te praten om zeker niet in te gaan op de leuzes van Voorpost. Zelfs schepen van Sport Resul Tapmaz zakte naar het Van Beverenplein af om samen met oudere Turken te onderhandelen met de woedende jongeren. Beide groepen stonden net niet neus aan neus, maar tot een treffen kwam het uiteindelijk niet. De rust leek weer te keren toen de betogers van Voorpost met hun spandoeken richting Bloemekeswijk trokken. De Turkse tegenbetogers, die geen toelating hadden om te demonstreren, konden hun woede eindelijk in woorden ventileren. “Dat is toch pure provocatie? Iedereen heeft recht op vrije meningsuiting, maar als je deze boodschap wil brengen, dan doe je dat toch hier niet in deze buurt? Doe dat dan aan de Korenmarkt”, vertelden verschillende Turkse demonstranten. Waterkanon

Maar de rust was maar van korte duur. Via Facebook en andere sociale media riepen de Turkse jongeren op om massaal naar het Van Beverenplein af te zakken om daar de actievoerders van Voorpost mores te leren. De politie nam daarom geen enkel risico en liet daarom de betoging van Voorpost ontbinden. Rond 15.45 uur stapten de nationalisten weer op hun bus in de Morekstraat, maar daar reed een man in een Volkswagen doelbewust richting de bus. Net voor het tot een aanrijding zou komen, draaide de wagen weg. De politie kon hem meteen erna onderscheppen.

Omdat de Voorposters vertrokken waren, keerden zo'n 200 Turken zich dan maar tegen de politie in de Frans Van Ryhovelaan. Die bekogelden ze eerst met eieren en daarna zelfs met flessen en andere projectielen. “We hebben daarom verschillende keren gevraagd om te stoppen met gooien”, gaat Gonzalez verder. Enkele demonstranten kwamen zelfs aan hoge snelheid met een rode Volkswagen aangereden in de richting van de flikken, waarop de politie verschillende keren het waterkanon opnieuw moest inzetten en de Turken terugdrongen. Rond 16.30 uur waren de Turken de rellen zelf beu en keerde de rust weer. Politie verrast Rest nu nog de vraag: konden de rellen vermeden worden? Volgens de buurtbewoners en de Turkse tegenbetogers alvast wel: “Dit was gewoon vragen om problemen. Turken zijn erg fiere mensen. Wat zij allemaal riepen raakt ons in het diepst van ons hart. Het is logisch dat wij hierop zouden reageren.”

Toch had de politie niet verwacht. “Omdat we in het verleden zelden of nooit problemen hebben gekend bij zulke betogingen. Voorpost houdt zich aan de afspraken en normaal zou Links tegenbetogen. Links kwam nu niet af, maar er ontstond wel een spontaan protest. Dat heb je nooit in de hand.” De politie pakte de rellen uiteindelijk goed aan en koos voor de aanpak die zou leiden tot rust.

Gewonden vielen er niet en slechts twee auto's liepen enkele krassen op door rondvliegend glas.

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...