Berken van Rabotpark sterven stille dood

Een groot deel van de berken in het Gentse Rabotpark is reddeloos verloren. Tot 2012 zal de stad de dode bomen rooien.

‘Bomen permanent met hun wortels in het water’

Ruim twee jaar geleden begon een aannemer in het Gentse Rabotpark met de aanplanting van 1.040 berken.

Dat gebeurde naar een ontwerp van de Parijse tuinarchitect Michel Desvigne, die onder meer ook het Millennium Park in Londen ontwierp.

Een prestigieus project, maar er liep al snel iets grondig fout. Niet alleen kwam er striemende kritiek op de berken – waar immers veel mensen allergisch aan zijn – eind 2008 bleek ook een kwart van de bomen af te sterven. Vorig jaar bleek zelfs al de helft van de berken te zijn bezweken.

‘Het afsterven van die bomen is te wijten aan een samenloop van omstandigheden’, antwoordde schepen van Leefmilieu Tom Balthazar (SP.A) op een vraag van Kristina Colen (Vlaams Belang). ‘Deels door de aanleg van het park, maar ook door de bouw van het Gerechtsgebouw, kan er daar weinig water doordringen in de bodem. De pas aangeplante bomen stonden vrijwel permanent met hun wortels in het water. Dat probleem werd nog verergerd doordat het compost dat de aannemer gebruikte, onvoldoende verteerd was. Dat compost soupeert voor zijn verdere vertering alle zuurstof op die in de bodem zit.’

Intussen heeft de aannemer – op zijn kosten – het terrein al stevig gedraineerd. ‘De gronden zijn niet meer waterziek’, zegt Balthazar. ‘Daardoor kan de verdere vertering van het compost nu eindelijk vlot verlopen. Toch zit er nog te veel onverteerd compost in de grond. Dat verklaart waarom er nog altijd berken afsterven.’

Het heeft dus geen enkele zin om de kapotte berken nu al te vervangen, zegt de schepen nog. ‘Daarvoor zullen we moeten wachten tot na de oplevering van het park, vermoedelijk in maart 2012. Op dat ogenblik zal de bodem genormaliseerd zijn. Dan kunnen we nieuwe bomen planten. Dat zullen alleszins geen berken zijn.’ (tod)
De Standaard, Oost-Vlaanderen

—————————

GENT Een groot deel van de 1.040 berken in het Rabotpark, aan het nieuwe Gerechtsgebouw, is reddeloos verloren. Tot 2012 zal de stad Gent de dode bomen rooien. Pas daarna is er sprake van nieuwe aanplantingen – maar dat zullen dan zeker geen berken meer zijn.

Ruim twee jaar geleden begon een aannemer in het Rabotpark met de aanplanting van 1.040 berken. Dat gebeurde naar een ontwerp van de Parijse tuinarchitect Michel Desvigne, die onder meer ook het Millennium Park in Londen ontwierp. Een prestigieus project, maar er liep al snel iets grondig fout. Niet alleen kwam er striemende kritiek op de berken – waar immers veel mensen allergisch aan zijn – eind 2008 bleek ook een kwart van de bomen af te sterven. Vorig jaar bleek zelfs al de helft van de berken bezweken.

‘Het afsterven van die bomen is te wijten aan een samenloop van omstandigheden’, antwoordde schepen van Leefmilieu Tom Balthazar (SP.A) op een vraag van Kristina Colen (Vlaams Belang). ‘Deels door de aanleg van het park maar ook door de bouw van het Gerechtsgebouw, kan er daar weinig water doordringen in de bodem. De pas aangeplante bomen stonden vrijwel permanent met hun wortels in het water. Dat probleem werd nog verergerd doordat het compost dat de aannemer gebruikte, onvoldoende verteerd was. Dat compost soupeert voor zijn verdere vertering alle zuurstof op die in de bodem zit.’

Intussen heeft de aannemer – op zijn kosten – het terrein al stevig gedraineerd. De gronden zijn niet meer waterziek, zegt Balthazar. ‘Daardoor kan de verdere vertering van het compost nu eindelijk vlot verlopen. Toch zit er nog te veel onverteerd compost in de grond. Dat verklaart waarom er nog altijd berken afsterven.’

Het heeft dan ook geen enkele zin om de kapotte berken nu al te vervangen, zegt de schepen nog. ‘Daarvoor zullen we moeten wachten tot na de oplevering van het park, vermoedelijk in maart 2012. Op dat ogenblik zal de bodem genormaliseerd zijn. Dan kunnen we nieuwe bomen planten. Dat zullen alleszins geen berken zijn.’ (tod)
Het Nieuwsblad, aan Gent gebonden

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...