Applaus uit de achterbuurten

Een debat over sociale thema's lokte gisterenmiddag honderden Gentenaren uit de sociale hoogbouw en de armere Gentse wijken naar de Vooruit.

Een postuur waarmee je een ploeg kunt trekken, richt zich op tussen de theaterstoeltjes. Een man met een grijze paardenstaart, een rode baret en een aangereikte microfoon die hij niet nodig heeft om de politici beneden op het podium toe te bulderen. 'Ik ben al vijf jaar klant bij de Voedselbank. Ik heb deze maand 871euro verdiend en voor 821euro aan rekeningen betaald. Ik woon in een krot. De betere huizen in mijn straat kan ik niet betalen en worden bewoond door de studerende dochters van mama's en papa's die dat wel kunnen. Mag ik even in naam van de 2,5miljoen Belgen die in armoede leven, vragen wat jullie gaan doen? De daklozen een waterdichte kartonnen doos geven?'

Het was een specifiek publiek, gisteren in de Vooruit. Driekwart van een theaterzaal gevuld met maatschappelijk kwetsbare Gentenaren, aangevuld met mensen die werken met maatschappelijk kwetsbare Gentenaren. Een publiek dat niet lachte toen de liberaal Christophe Peeters PVDA+'er Tom DeMeester verweet dat hij geld zou moeten drukken om sociale woningen te bouwen voor alle 7.000 Gentse wachtenden. Dat rodeo-achtige kreten slaakte toen DeMeester zei dat geld bij de 1procent rijksten te gaan halen. Dat applaudisseerde toen Siegfried Bracke (N-VA) zei dat wie werk wil, Nederlands moet leren en nog eens toen Johan Deckmyn (Vlaams Belang) dat herhaalde. Dat Deckmyn bijna een minuut lang uitjouwde toen hij nogal futiel aankondigde 'zoals Sarkozy' de Roma te verdrijven, mocht hij ooit burgemeester zijn. En dat net geen traantje liet toen Tom Balthazar (SP.A) zei dat sommige Roma misschien overlast veroorzaken, maar dat ze in de eerste plaats mensen zijn die in bittere armoede leven en geholpen moeten worden, of toen Dirk Holemans (Groen) zei uit het verhaal van de man met de rode baret de verontwaardiging te putten voor een beter sociaal beleid.

Als het gisterenmiddag per applausmeter werd beslist, dan was Tom DeMeester straks de eerste extreemlinkse burgemeester van Gent. 'Hij drinkt veel water', zegt de Iraans-Belgische Mandana Mehran, die hem voor het eerst hoorde spreken. 'Dat betekent dat hij zich opwindt, dat hij het meent. En de dingen die hij zegt, zijn in het belang van de mensen.' Toch zal ze voor SP.A-Groen stemmen. De man met de rode baret twijfelt, maar het zal zeker links zijn. Extreem links, of SP.A-Groen, want 'burgemeester Daniël Termont (SP.A) is een fijne'.
De Standaard, Oost-Vlaanderen

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...