Agressie tegen hulpverleners daalt

De laatste jaren steeg het aantal gevallen van agressie tegen hulpverleners. In 2007 was er geen enkel geval, in 2010 al 17. Maar de stijging zet zich niet door. Tot nu toe waren er in 2011 slechts twee gevallen.

Het was gemeenteraadslid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) die met een vraag in de gemeenteraad de kat de bel aanbond. Hij stelde de laatste jaren een onrustwekkende stijging vast van het aantal gevallen van agressie ten opzichte van ambulanciers, apothekers en medisch en paramedisch personeel. In 2007 viel geen enkel geval op te tekenen, maar in 2008 waren dat er al 8. Die stijging zette zich verder door in de daaropvolgende jaren. In 2009 waren er 16 gevallen, in 2010 bleef dat ongeveer status quo op 17. Depoortere vroeg dan ook maatregelen.

Maar dat blijkt voorlopig niet nodig. De stijgende lijn zet zich in 2011 immers niet voort. Tot nu toe vielen er in 2011 slechts twee gevallen van agressie ten opzichte van hulpverleners op te tekenen. Hoewel de politie erkent dat elk geval er één te veel is, is dat eigenlijk een te verwaarlozen aantal rekening houdend met het aantal interventies.

Een verklaring voor de cijfers is er niet. Wel is duidelijk dat de gemiddelde dader vrij jong en van diverse afkomst is. Ook is er regelmatig alcohol in het spel. (CVD)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...