Zes koninklijke bezoeken kosten Gentenaars bijna 25.000 euro

Soms zeggen cijfers meer dan woorden. Zo kreeg ik deze week het antwoord van de nieuwe Gentse burgemeester Termont op de vraag wat de kosten voor de stad Gent bedroegen om personen van koninklijke bloede, zoals dat heet, te ontvangen.

In 2006 werd de stad Gent zes maal (zes maal te veel in mijn ogen) bezocht door een of andere prins en zelfs door de koningin van Nederland. Een aantal naakte cijfers: – in totaal werden 131 personeelsleden ingezet om de orde te bewaren, werden 1.473 uren gepresteerd en bedroeg de totale kostprijs 24.864 euro – zes maal werd Gent bezocht waaronder drie maal door prins Laurent en één maal door de Nederlandse koningin Beatrix – de kosten voor het bezoek van koningin Beatrix bedroegen 24.020 euro.

De Gentse belastingbetaler draait dus op voor de kosten die de stad Gent maakt om personen die deel uitmaken van in se ondemocratische instellingen te ontvangen. Los van het feit dat de Gentenaar hoegenaamd geen boodschap heeft aan deze koninklijke ontvangsten (wie wel eigenlijk?) en dat het geld beter gegeven kan worden aan de armoede in de Arteveldestad, blijf ik van mening dat Gent de naam van rebelse stad alle eer moet aandoen en deze bezoekjes aan zich moet laten voorbijgaan.

Of zijn wij niet meer trots op onze geuzennaam van “stroppendragers”?

Ortwin Depoortere
Volksvertegenwoordiger

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...