Wij zullen doorgaan

De titel doet wat denken aan een oude hit van de Nederlandse komiek André Van Duin, maar doorgaan is de boodschap van het Vlaams Belang.

Sinds de omvorming van het Vlaams Blok naar het Vlaams Belang hebben we ons steeds afgevraagd: “Zou onze achterban, zouden onze kiezers die overgang wel goed verteren? Zou de bevolking wel weten wat het Vlaams Belang is?” Iedereen die wat notie van reclame heeft, weet dat het hernoemen van een merk een gevaarlijke opdracht is. De mensen moeten zich immers ook met de nieuwe naam kunnen vereenzelvigen.

Wel, als we vandaag de peilingen van La Libre Belgique mogen geloven – en dat zijn nog steeds de meest betrouwbare peilingen – dan is de omvormingsoperatie een succes. Het Vlaams Belang wordt nog groter dan het Vlaams Blok ooit in een peiling is geweest en blijft zonder problemen de grootste partij.

De cijfers: Vlaams Belang: 25,3% CD&V: 24,2% SP.a: 20,5% VLD: 19,5% Betekent dit nu dat Vlaams Belang zijn volgende verkiezingsoverwinning op zak heeft? Neen, uiteraard niet. Peilingen zijn maar peilingen. Er is immers maar één peiling die telt en dat is het oordeel van de kiezer op verkiezingsdag.

Wat is het wel? Een duidelijke opsteker. Een opsteker voor de mandatarissen, de kaderleden en de militanten. Een signaal dat we keihard moeten blijven werken. Dat er meer dan een miljoen mensen achter ons programma staan en dat we die mensen niet in de steek mogen laten. Laat deze peiling dus in de eerste plaats een stimulans zijn om met al onze energie verder te werken. Het Vlaams Belang en Vlaanderen ten bate. Het loont de moeite.

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...