Weinig verrassingen bij debat over hoofddoeken

Speciale gemeenteraadszitting vindt plaats onder massale belangstelling

Mogen personeelsleden van de stad uiterlijke kenmerken dragen van religieuze, politieke of andere aard? Over die vraag werd gisteravond, onder massale belangstelling, gedebatteerd tijdens een speciale zitting van de gemeente- en OCMW-raad. Eerder had burgemeester Termont, die bij aanvang al zei dat hij zich ongemakkelijk voelde bij de «hypocriete discussie opgedrongen door Vlaams Belang», een burgerinitiatief ontvangen. De initiatiefnemers zullen voor de stemming op de volgende gemeenteraad van 26 november hun visie nog kenbaar kunnen maken. Voor het stadhuis stond een honderdtal demonstranten van voorpost, Vlaams Belang, spirit en Animo, de een tegen het dragen van hoofddoeken, de andere voor.

Veel nieuwe standpunten werden niet ingenomen door de politici. Guy Verhofstadt was niet aanwezig, Freya Vandenbossche wel, maar liet zich niet horen. Het bleef uitkijken naar de mening van bepaalde raadsleden zoals zuster Monica (CD&V), die uiteindelijk een dissidente stem uitsprak. Bij aanvang van het debat werd een jongeman uit de zaal gezet omdat hij Francis Van den Eynde uitmaakte voor ’racist’. Bij de stemming op 26 november is één ding zeker: het zal kantje boord worden voor beide standpunten.

3.783 Gentenaars willen religieuze symbolen toelaten

Een deurwaarder overhandigde gisterenmiddag aan burgemeester Termont een burgerinitiatief, ondertekend door 3.783 Gentenaars. Met het document kunnen de initiatiefnemers het woord nemen in de gemeenteraad over het dragen van religieuze symbolen door gemeentepersoneel.

«Op twee dagen vonden we de ondertekenaars», zegt advocaat Abderrahim Lahlali van de moslimorganisatie ’Divers en Actief’, een van de initiatiefnemers. «Met het burgerinitiatief vragen we de gemeenteraad van 26 november onder meer het reglement te stemmen dat gemeentepersoneel toelaat religieuze symbolen te dragen.»

«Die vraag leeft bij de bevolking», beweren de initiatiefnemers. Burgemeester Termont zei de documenten te controleren en er zonodig gevolg aan te geven. Er volgde een kleine discussie tussen hem en Lahlali, waarbij de laatste beweerde dat het OCMW al het dragen van hoofddoeken verbood. Termont antwoordde kalm dat dat nonsens was, aangezien het personeelsreglement daar niets over zegt. (JCG)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...