Vlaams Belang wil uitleg over geheime ontmoeting De Gucht met ‘President’ van door Turkije bezet Cyprus

Het Vlaams Belang protesteert tegen de geheime ontmoeting van federaal minister van Buitenlandse Zaken De Gucht met de “president” van het door Turkije bezette deel van Cyprus.

Volgens de Turkish Daily News van vandaag vond die ontmoeting vorige woensdag plaats, en wilde de Belgische regering niet dat ze publiek zou worden gemaakt: “Turkish Cypriot President Mehmet Ali Talat met on Wednesday with Belgian Foreign Minister Karel De Gucht, a first such meeting between Belgium and a Turkish Cypriot leader. Speaking to reporters after his almost one-hour meeting, Talat said the request for a meeting came from the Belgian side, which he said did not want it to be made public. He emphasized that the talks with the Belgian foreign minister took place in an institute, instead of the Foreign Ministry office. ’It was a very constructive meeting,’ Talat said.”

Sinds 1974 wordt het noordelijke deel van Cyprus illegaal bezet door circa 30.000 Turkse militairen. De “regering” van dit door Turkije bezette deel van het eiland wordt dan ook door geen enkel land diplomatiek erkend, op Turkije zelf na.

Wellicht kadert de ontmoeting van De Gucht in de pogingen van de Europese Unie om het ’Turkse’ gedeelte van Cyprus op een slinkse manier de facto te erkennen. Ondanks het resultaat van het referendum in 2004 wil men bijvoorbeeld financiële steun verlenen aan het bezette gebied. Het is één van de vele absurde gevolgen van de toetredingsonderhandelingen met Turkije.

Het Vlaams Belang eist dat De Gucht tekst en uitleg geeft over zijn geheime ontmoeting met Mehmet Ali Talat. Francis Van den Eynde zal hem daar in de Kamer over aan de tand voelen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...