Vlaams Belang speelt Johan Deckmyn uit

Vlaams Belang klaar met Oost-Vlaamse lijst

Gents gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid Johan Deckmyn krijgt de derde plaats op de lijst van het Vlaams Belang voor de Vlaamse verkiezingen.

Voor verrassingen moet je in elk geval niet bij het Vlaams Belang zijn. Lijsttrekker op 7juni is Karim Van Overmeire, nu al Vlaams parlementslid en fractieleider voor het Vlaams Belang in Aalst. Op twee staat een ander Vlaams parlementslid, Gerda Van Steenberge uit Erpe-Mere. Op drie komt de eerste Gentenaar, Johan Deckmyn. Gemeenteraadslid Kristina Colen krijgt de zesde plaats. Provincieraadslid Tanguy Veys de negende. Vlaams Belang speelt ook zijn federale parlementsleden uit. Zo duikt ook Francis Van den Eynde op, op de voorlaatste plaats. De fractieleider in de Gentse gemeenteraad zal waarschijnlijk ook kandidaat zijn op de Europese lijst. Als hij verkozen wordt voor het Vlaams parlement, zal Van den Eynde wel niet zetelen. Hij blijft federaal parlementslid.

Karim Van Overmeire beseft dat het voor Vlaams Belang geen makkelijke verkiezingen worden, nu er concurrentie is van Lijst Dedecker. ‘Maar wie onze partij afschrijft, houdt zijn wensen voor werkelijkheid.’ (dih) dhg
Het Nieuwsblad, regio Gent
Vlaams Belang klaar met Oost-Vlaamse lijst
Als eerste partij is het Vlaams Belang erin geslaagd een volledige lijst te presenteren voor de Vlaamse verkiezingen van 7 juni. «Wij willen minstens onze score van 2007 – 18,6 % – evenaren,» zegt lijsttrekker Karim Van Overmeire. «We denken dat LDD al over zijn hoogtepunt heen is, en misschien halen Groen! en N-VA niet eens de kiesdrempel.»

Karim Van Overmeire uit Aalst trekt dus de lijst, gevolgd door Gerda Van Steenberge uit Erpe Mere en Gentenaar Johan Deckmyn. Daarmee is bevestigd dat Deckmyn de nieuwe sterke man voor Gent is. Opmerkelijk is dat het VB erin geslaagd is al zijn parlementsleden op de lijst te krijgen, ook al is dat dan op minder evidente plaatsen. Guy D’haeseleer uit Neigem staat op 7, Bruno Stevenheydens uit Beveren op 8, Francis Van den Eynde uit Gent op 26, en Barbara Pas uit Dendermonde en Nele Jansegers uit Niewerkerken zijn 2de en 4de opvolger. Alain Cleyman uit Elverdinge is de meest opmerkelijke nieuwkomer. Ook opmerkelijk is dat het VB de lijst heeft aangedikt met heel wat jonge mensen, zelfs jonge moeders. De benjamin is de 24-jarige Ilse Crassaerts uit Lebbeke, als 12de opvolger. Het Vlaams Belang zal campagne voeren met de gekende waarden: VL, voor Vlaams onafhankelijkheid en Vlaams geld in Vlaamse handen. Voor Oost-Vlaanderen willen ze een Oost-Vlaamse belangengemeenschap, om te lobbyen voor Oost-Vlaamse dossiers. «Wij roepen ook op om eindelijk het cordon sanitaire te doorbreken»”, zegt Van Overmeiren. «Niemand kan trouwens nog vertellen op wat dat eigenlijk gebaseerd is.» Naast Johan Deckmyn sieren nog enkele Gentenaars de lijst: Kristina Colen staat weer op 6, Tanguy Veys kreeg de 9de plaats, Marina Van Den Berghe staat op 16, en Francis Van den Eynde op 26, maar hij is al zeker van een plaats op de Europese lijst.(VDS)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...