Vlaams Belang solidair met “dienstweigeraars” voorbije verkiezingen

Provincieraadsleden staan zitpenning af
2.975 euro steun voor Halle-Vilvoorde-Komitee

Tijdens de zitting van de Oost-Vlaamse provincieraad van 20 februari ’08 heeft de CD&V-Open VLD-SP.a-Spirit-meerderheid zich opnieuw van haar smalste kant getoond. Het Vlaams Belang had voorgesteld om, naar het voorbeeld van verschillende gemeentebesturen, het Halle-Vilvoorde-Komitee financieel te steunen in zijn verdediging van de 187 effectieve “dienstweigeraars” bij de laatste federale verkiezingen. Tegen deze dienstweigeraars werden immers zware geldstraffen uitgesproken, terwijl zij nochtans alleen maar de grondwet verdedigden. Bovendien vroeg het Vlaams Belang dat de provincieraadsleden de kans zouden krijgen om aan hun zitpenning (175 euro) van de vergadering in kwestie te verzaken en ook die integraal te schenken aan het Halle-Vilvoorde-Komitee.

Het voorstel van het Vlaams Belang mocht gerust geamendeerd worden of naar een commissie doorverwezen worden voor verdere bespreking.  Al was het maar dat één symbolische euro overgemaakt zou worden. Maar zonder verpinken werd het voorstel van tafel geveegd, met als argument dat het niet wettelijk zou zijn.

Was de boycotactie van de burgemeesters dan wel wettelijk? Met een béétje goede wil had de provincie, die zelf in het verleden met verschillende moties zich solidair had verklaard met de acties van de burgemeesters en de eis tot splitsing van het kiesarrondissement Brusse-Halle-Vilvoorde, het signaal kunnen geven dat zij de kleine Vlaamse man niet in de steek laat, maar het heeft niet mogen zijn.

Alle andere partijen (inclusief de vele burgemeesters) stemden tegen het voorstel van het Vlaams Belang.

Daarom voegen provincieraadsleden van het Vlaams Belang zelf de daad bij het woord door te verzaken aan hun zitpenning van 175 euro voor de zitting van 20/2 en laten deze integraal overmaken aan het Halle-Vilvoorde-Komitee, hetgeen neerkomt op een totaal van 2.975 euro steun.

Een voorbeeld dat ook de andere “Vlaamse” politieke partijen nog steeds kunnen volgen…

Tanguy Veys
Fractievoorzitter provincieraad

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...