Van kasseien en fietsers

Het stadsbestuur stelt onze stad voor als een paradijs voor fietsers. Wie in onze stad echt rondfietst, weet dat er nog veel moet gebeuren opdat fietsen in het centrum van Gent veilig en aangenaam zou zijn.

De kasseien in onze stad liggen erbij alsof ze sinds de middeleeuwen nog nooit werden onderhouden (en voor een aantal straten zal dat ook wel zo zijn). Wie daar met de fiets over moet gebruikt best geen stadsfiets maar eerder een stevige “cross fiets” met brede banden en goede vering.

De voegen tussen de kasseien in het centrum zijn totaal uitgesleten met spleten zo breed dat ook voetgangers er over struikelen. Hoe komt dat? Het antwoord van het stadsbestuur is dat het komt door de stalen borstels van de veegmachines die te goed vegen. Ze vegen niet alleen het vuil op, maar ook het zand van tussen de voegen. Er wordt al jaren naar een oplossing gezocht maar tot nu toe zonder succes.

In andere steden nochtans lijkt dat probleem zich niet te stellen, waarom is het in Gent zo moeilijk? Vermoedelijk is het knelpunt niet alleen iets technisch maar ook een kwestie van geld. De kasseien goed leggen en hervoegen vraagt veel werk en zal dus ook veel geld kosten.

Door het herstel van de rioleringen door te schuiven naar de TMVW komt er op de begroting van de Stad wat geld vrij. Geld dat zal worden gebruikt voor onderhoud van de wegen. De schepen voorziet de heraanleg van enkele straten. Dat is natuurlijk mooi maar het zijn wel uitsluitend straten in asfalt.

Voor het herstel van kasseiwegen wordt van het extra geld niets voorzien want er is nog geen oplossing voor het probleem van de voegen gevonden. Voetgangers, fietsers, ouders met kinderwagens…..wat de kasseien betreft we zullen ze met zijn allen nog wel een tijdje moeten trotseren.

Kristina Colen

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...