Turks-Gentse voetbalclub morst met subsidies

Voetbalclub Avrasya verspilde subsidies

Sint-Denijs-Westrem. De Turks-Gentse voetbalclub FCAvrasya heeft subsidies voor kleedkamers en een tribune gebruikt om onder meer haar bondsschulden af te lossen. Daardoor zit de club nu met een onafgewerkte tribune én een financiële put.

’Het Federaal Impulsfonds heeft in 2003 een bedrag van 57.360 euro toegekend aan FC Avrasya’, antwoordde schepen van Sport Christophe Peeters (Open VLD) op een vraag van Vlaams Belang-gemeenteraadslid Kristina Colen. Met dat geld zou Avrasya de kleedkamers en de tribune renoveren van de terreinen die de club huurt van de stad Gent aan de Borluutstraat in Sint-Denijs-Westrem.

In 2004 werd er bijna 38.000 euro uitbetaald. Sindsdien werd het stil rond het dossier. Intussen liggen de werken stil. De stukken van de tribune, die nog moet worden opgebouwd, liggen naast het terrein. ’We hebben de club in 2006 al eens gecontacteerd over de zaak’, zegt Christophe Peeters. ’Toen bleek dat het geld van het Federaal Impulsfonds onder meer al was gebruikt voor de organisatie van een voetbaltornooi dat 7.000 euro had gekost, en om 8.730 euro bondsschulden te betalen.’ Het geld is dus op.

’Zoiets kan uiteraard niet’, zegt Peeters. ’Subsidies moeten gebruikt worden voor datgene waarvoor ze bedoeld zijn. Als stad hebben we hier niet rechtstreeks mee te maken – het zijn nu eenmaal federale subsidies – maar dit stemt wel tot nadenken. Er bestaan te veel parallelle subsidiekanalen, waardoor niemand het overzicht behoudt en zaken als deze kunnen gebeuren.’

Secretaris Suleyman Gök van FC Avrasya erkent de problemen. ’We zitten nu inderdaad met een put van een 10.000 euro’, zegt hij. ’Maar ja, wij zijn een jonge organisatie. We wisten niet dat we die subsidies niet voor andere delen van onze werking mochten gebruiken. We werken aan een oplossing en zoeken sponsors. Al is dat niet makkelijk: ons terrein en onze doelgroep liggen nu eenmaal niet in dezelfde buurt.’

Bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding – dat verantwoordelijk is voor het Federaal Impulsfonds voor Migrantenbeleid – kwam er gisteren geen reactie.

Francis Van den Eynde (Vlaams Belang) kondigt intussen wel aan de regering aan de tand te zullen voelen over de zaak en over de rol van het Centrum. (tod)
Het Nieuwsblad, Gent en rand


Voetbalclub Avrasya verspilde subsidies
Voetbalclub Avrasya heeft geld van het federaal impulsfonds dat bedoeld was om een tribune te bouwen, gebruikt om een tornooi te organiseren.

Dat ontdekte Kristina Colen (VB). Avrasia kreeg de middelen van het impulsfonds omdat er veel allochtone jongeren in die club spelen. Maar er is dus met het geld gesjoemeld en nu zijn er geen middelen meer om de tribune te laten bouwen.

De stad Gent zal alvast niet tussenkomen om die tribune toch nog te kunnen bouwen. «Wij kunnen het niet verhelpen dat middelen door een club verspild worden», reageert schepen van Sport Christophe Peeters. Via zijn beleid wordt vooral geïnvesteerd in sportinfrastructuur en wordt er niet «zomaar» geld gegeven aan sportclubs.

«Door toch geld te geven aan clubs, ondergraaft het federaal impulsfonds eigenlijk het lokale sportbeleid», vindt de schepen. (VDS)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...