Tanguy Veys na schooldebat te Wetteren belaagd door leraar met rode wijn

Vandaag nam Tanguy Veys (9de plaats Vlaams Parlement) namens het Vlaams Belang deel aan een schooldebat in Mariagaard te Wetteren, en dit in vervanging lijsttrekker Karim Van Overmeire die als Vlaams Parlementslid verhinderd was wegens de belangrijke slotzitting in het Vlaams Parlement.  Aan het debat namen ook deel: Vlaams Parlementslid Kurt De Loor (sp.a), Vlaams Parlementslid Helga Stevens (N-VA), Egbert Lachaert (Open VLD), Elisabeth Meuleman (Groen!), Rudi De Kerpel (LDD) en Robrecht Bothuyne (CD&V).

Tijdens het debat, dat goed georganiseerd was en vlekkeloos verliep, had Tanguy Veys bij het thema “Moet een hoofddoek overal kunnen?” reeds gesteld dat volgens sommigen op de bewuste school een hoofddoek op school moet kunnen, maar dat wanneer een leerling met een t-shirt van het Vlaams Belang naar de school zou komen, hij op minder begrip zou kunnen rekenen, zeker van een leraar als Luc De Grauwe, van wie Veys van diverse leerlingen had vernomen dat die niet objectief was tegenover leerlingen met VB-sympathieën.

Na het debat, dat ook incidentloos eindigde, was er in de school zelf een lunch met de deelnemers aan het debat en de organiserende leraar.  Tijdens het eten stapte ineens een persoon (dit bleek later te gaan om Luc De Grauwe) het zaaltje binnen en nam, meteen en zonder ook maar iets te zeggen, het volle glas rode wijn van Tanguy Veys en goot dit over hem uit (zie bijlage voor de foto’s).  Iedereen was verbouwereerd en met verstomming geslagen.

Het debat is, ondanks de zeer positieve evaluatie van alle deelnemers, dan ook in mineur geëindigd, en Veys is, na het incident gesignaleerd te hebben aan de directeur, meteen naar de Gentse politie gestapt om klacht in te dienen tegen de bewust leraar (zie bijlage voor de PV).

Tanguy Veys
Provincieraadslid – fractievoorzitter

In de media verscheen het volgende hieromtrent:

Wetteren: Politiek debat eindigt op politiekantoor

Na een politiek debat op het Instituut Mariagaard kieperde leerkracht Luc De Grauwe een glas rode wijn over provincieraadslid Tanguy Veys (Vlaams Belang). Veys diende klacht in bij de politie.

De school op de Oosterzelesteenweg organiseerde donderdag een politiek debat voor de leerlingen. Alle partijen waren vertegenwoordigd en het debat verliep vlekkeloos. Bij een discussie over het standpunt rond hoofddoeken in scholen schoot een uitspraak van provincieraadslid Tanguy Veys in het verkeerde keelgat van leerkracht Luc De Grauwe. “Ik merkte op dat hij er ook niet mee zou kunnen lachen als jongeren op school openlijk een T-shirt van het Belang zouden dragen”, verklaart Veys. “Ik had gehoord dat de leraar een fervente tegenstander is van het Vlaams-nationalisme. Daarom maakte ik die opmerking. De Grauwe reageerde toen niet, maar tijdens de lunch kieperde hij plots een glas rode wijn over mij. Een leerkracht heeft een voorbeeldfunctie, ongeacht de overtuiging van anderen. Daarom heb ik klacht ingediend”, besluit Veys. Directeur Daniël De Coen die het debat leidde, praat het voorval niet goed, maar vindt wel dat het raadslid de leerkracht provoceerde. “In een debat heb je altijd voor- en tegenstanders, maar het mag niet persoonlijk worden”, aldus De Coen. (DVL/VDS)
Het Laatste Nieuws /  Gent-Wetteren-Lochristi, 2 mei 2009Vlaams Belanger overgoten met rode wijn na debat

Een provincieraadslid voor het Vlaams Belang heeft donderdag na een verkiezingsdebat op de school Mariagaard in Wetteren een glas rode wijn over zich heen gekregen van een leerkracht. Het incident deed zich voor na een verhitte discussie. Vlaams Belanger Tanguy Veys had daarin de afkeer van leraar Luc D.G. voor zijn partij gehekeld.

Toen het hoofddoekenvraagstuk aan bod kwam, zei Veys dat volgens sommigen een hoofddoek op school moest kunnen, maar ‘dat wanneer een leerling met een T-shirt van het Vlaams Belang naar school zou komen, hij op minder begrip zou kunnen rekenen. Zeker van een leraar als Luc D.G., over wie ik al van meerdere leerlingen vernomen heb dat hij niet objectief is tegenover leerlingen met sympathie voor Vlaams Belang.’ Daarop ontstond enige commotie bij de 350 leerlingen in de zaal.

Na het debat kregen de politici in een apart lokaal een etentje aangeboden. Tijdens de maaltijd stapte de geviseerde leraar op Veys af, nam het wijnglas voor hem op tafel en goot het uit over de politicus. ‘Het is een spijtige gebeurtenis, maar we vinden ook dat de naam van de leerkracht niet zomaar misbruikt kan worden’, zegt directeur Daniël De Coen van Mariagaard. ‘Omdat dat wel was gebeurd, heeft de leerkracht impulsief gereageerd.’ (FOW)
Het Nieuwsblad /  Leuven-Hageland Meetjesland – Leiestreek Roeselare-Tielt-Izegem Mechelen-Lier Kortrijk-Waregem-Menen AAN GENT GEBONDEN Brugge-Oostkust Antwerpen Waasland Limburg Oostende-Westhoek Dender Brussel-Noordrand Pajottenland Kempen Vlaamse Ardennen – Gentse Rand, 2 mei 2009Wijn gooien

Ik wil reageren op het artikel ‘Vlaams Belanger overgoten met rode wijn na debat’ uit Het Nieuwsblad/De Gentenaar van 2 en 3 mei. Ongeacht de partijpolitieke kleur die men voorstaat, is de reactie van leraar Luc D.G. een paar bruggen te ver. Evenmin is het sociaal aanvaardbaar dat de school waarin deze leraar opereert deze handeling tolereert, aanvaardt of goedkeurt. Een dergelijke houding tegenover de vrije meningsuiting in een georganiseerd debat is een vrijgeleide tot een vervaging van normen en waarden en leidt rechtstreeks tot Nederlandse toestanden als de moorden op Pim Fortuyn en Theo Van Gogh. Het zegt ook veel over de pedagogische instelling van de ‘leraar’ – what’s in a name? – en de school in haar geheel.
Jef Moerman, Deurle


Het Nieuwsblad /  Leuven-Hageland Waasland Dender Roeselare-Tielt-Izegem Kortrijk-Waregem-Menen Brugge-Oostkust Oostende-Westhoek Kempen Mechelen-Lier Antwerpen Limburg Brussel-Noordrand Pajottenland Vlaamse Ardennen – Gentse Rand Meetjesland – Leiestreek AAN GENT GEBONDEN, 7 mei 2009

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...