Studentenkoten moeten veiliger

Vier extra preventie- ambtenaren en een verplichte verhuurvergunning voor kotbazen moeten voorkomen dat studenten in Gent halverwege het jaar uit hun kot worden gezet. Over vijf jaar moeten alle Gentse koten gecontroleerd zijn op veiligheid.

Student Wouter Borremans en zijn elf kotgenoten werden vorige week, te midden van het academiejaar, uit hun kot op de Kortrijksesteenweg gezet omdat het niet brandveilig was. Nu vroegen CD&V-raadslid Monica Van Kerrebroeck en VB-raadslid Kristina Colen in de gemeenteraad aan schepen Karin Temmerman wat de stad doet om de studenten te helpen.

«Eerst en vooral is de veiligheid van een huurwoning de verantwoordelijkheid van de verhuurder», stelde Temmerman. «Er bestaat al sinds 1998 een politiereglement op de veiligheid van studentenkoten, maar dat wordt nog te weinig gecontroleerd. Daarom worden volgend academiejaar vier extra controleurs van koten aangeworven. Op datzelfde moment voeren we ook de verplichte verhuurvergunning in.» Dat laatste wordt een document dat kotbazen moeten voorleggen vooraleer ze een studentenkot verhuren.

«Dat gaat niet van vandaag op morgen», stelde Temmerman. «Alle nieuwe koten moeten er eerst aan voldoen en dan volgen geleidelijk aan de andere.»

Sancties

Ook de brandweer voert zal extra controles uitvoeren. «Nu is er één controleur, over een jaar moeten dat er vijf zijn. Die willen we in vijf jaar alle studentenkoten van Gent laten controleren. Zij geven de eigenaars advies. Als ze niet meewerken, volgt een sanctie.» Dat kan gaan van boetes tot onbewoonbaarverklaring. «In Oostende en Turnhout werkt het», zei Temmerman.

De studenten die vorige week uit hun kot werden gezet, zijn bijna allemaal weer onder dak. «We hebben gelogeerd bij vrienden of familie of pendelden», zegt Wouter Borremans. «Ik heb met drie kotgenoten een appartement in Gent gevonden waar we vanaf januari in kunnen. Tot zolang logeer ik bij de zus van mijn vriendin. Twee andere meisjes huren ook samen iets. Anderen lopen vanaf januari stage en kunnen naar huis pendelen. We zien en horen elkaar nog geregeld. Gelukkig maar.»

Sander Van Haver, Joost Vos, Stijn Decock en Wouter Borremans die vorige week uit hun kot werden gezet, logeren nu bij vrienden.
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...