Stadsbestuur stelt criminaliteitscijfers cosmetisch voor

Het Vlaams Belang stelt vast dat het stadsbestuur behoorlijk wat cosmetica gebruikt heeft om de jongste criminaliteitscijfers van Gent er beter te doen uitzien dan ze werkelijk zijn. Het is niet onwaar dat er een lichte daling is van het globaal aantal strafbare feiten (bij geluidshinder valt dit zelfs op) maar dit neemt niet weg dat een aantal criminaliteitscijfers behoorlijk gestegen zijn.

Zo zijn er 6,7% meer diefstallen geweest in 2005. Bij deze diefstallen horen deze die in woningen gebeurd zijn en daar is een stijging van 6,4% waar te nemen. Het aantal diefstallen in winkels en groothandelszaken ging zelfs met 16,5% omhoog. Er is ook een behoorlijke stijging van motordiefstallen: +27,6%. Bij bromfietsdiefstallen is er een stijging van 22,2% en bij fietsdiefstallen van 16,7%. In Gent werden vorig jaar 1800 fietsen gestolen (dit is bijna 5 per dag). In 2004 waren er dat 1251.

Bij deze cijfers dient men bovendien te bedenken dat vele mensen zich de moeite niet meer getroosten een fietsdiefstal te melden. De straatroof steeg in 2005 met 9,3% en de tasjesroof met 73,3%. Het aantal graffiti verminderde maar het vandalisme aan gebouwen steeg met 29,8%. De drugsdelicten stegen met 7,7% wat toch ook niet echt weinig is. Wat brandstichting betreft is er een verhoging met 34,3%. Voor brandstichting in gebouwen is dit zelfs 37%.

Wat het Vlaams Belang verbaast, is dat de politie stelt dat er in 2005 geen brandstichting aan voertuigen plaatsvond (er wordt 0,0% aangegeven) terwijl naar aanleiding van de zware incidenten van de Franse banlieus er volgens de informatie waarover de partij beschikt toch een 7-tal auto’s in Gent in de fik werden gestoken.

Wat er ook van zij, deze criminaliteitsstatistieken zijn voor het stadsbestuur nu niet bepaald iets om trots op te zijn.

Francis Van den Eynde
Fractievoorzitter Vlaams Belang in de Gentse gemeenteraad.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...