‘Soixante-huitard’ Francis

Actiegroep start burgerinitiatief

‘Soixante-huitard’ Francis
Ze waren weer lief voor elkaar in de Gentse gemeenteraad. Bij de bespreking van Gent 2020 noemde burgemeester Termont Vlaams Belang-voorman Francis Van den Eynde een ‘ouderwetse, traditionele en conservatieve politicus die achterovergeleund alles op zich af laat komen’. Waarop Van den Eynde vriend en vijand verraste door te zeggen dat hij ‘van mei ’68 was’, maar dat in tegenstelling tot toen het woord conservatief geen negatieve bijklank meer heeft.

Rode Guy
Guy Verhofstadt bracht het debat daarop nog meer op temperatuur door Van den Eynde een ‘reactionair’ te noemen. Waarmee de ex-premier zich volgens die laatste outte als… marxist. ‘Want voor marxisten was dat een scheldwoord.’ Verhofstadt was niet onder de indruk. ‘Reactionair is een veel oudere term: die werd oorspronkelijk gebruikt door de tegenstanders van de Franse revolutie. Voor degenen, dus, die terugwilden naar het feodale tijdperk. Dat lijkt me hier perfect van toepassing…’

Paarse Freya
Voor die laatste repliek kreeg de ex-premier trouwens de hulp van zijn vroegere ex-premier. Niemand minder dan Freya Van den Bossche had op Wikipedia de definitie opgezocht van het woord ‘reactionair’ om haar buurman in de gemeenteraadszaal van munitie te voorzien. Paars bestaat nog.
Het Nieuwsblad, regio Gent

————————————-

Actiegroep start burgerinitiatief

Het Project Vrijdagmarkt blijft voor beroering zorgen. Zowel Filip Watteeuw (Groen!) als Francis Van Den Eynde (VB) stelden gisteren vragen over het project en de gang van zaken. Ondertussen start de Actiegroep Vrijdag een burgerinitiatief.
Architect Bontinck lichtte vorige week in onze krant de plannen toe voor de Vrijdagmarkt. «Er komt inderdaad een gemengd project met handel en wonen», bevestigt schepen van Stedenbouw, Karin Temmerman. «Er komt ook een ondergrondse parking maar dan alleen voor de bewoners. De ingang daarvan kan niet overal en al zeker niet via de Onderstraat. In elk geval zal het voorontwerp grondig bekeken worden.»

Schepen Decaluwe van Monumenten bevestigt dat er een bouwhistorisch onderzoek is uitgevoerd door een kunsthistorica en dat alles nauwkeurig in kaart is gebracht. «Sinds 31 oktober ligt de aanvraag voor de bescherming van de Vrijdagmarkt op het bureau van minister Van Mechelen», zegt hij. «Maar wanneer die geklasseerd wordt als stadsgezicht, kunnen wij niet voorspellen.»

Schepenen Temmerman en De Clercq melden dat zowel de handelaars als de bewoners kunnen rekenen op bijstand. «We kunnen handelaars helpen bij het zoeken naar een alternatief pand», zegt De Clercq. De schepenen zeggen geregeld contact te houden met de Actiegroep Vrijdagmarkt.

Handtekeningen

De actiegroep is niet van plan alles zomaar te laten gebeuren en start deze week met het inzamelen van handtekeningen voor een burgerinitiatief. «We moeten we 2.500 handtekeningen hebben om te spreken in de gemeenteraad», zegt Natan Hertogen. «We hebben bedenkingen rond mobiliteit, wonen, werken, leefbaarheid, milieu, architectuur en het karakter van de buurt. Nu zijn er leuke woningen, ook voor gezinnen. In de plaats komen dure luxeappartementen. De parkeerplaatsen voor bewoners zijn er vooral om de prijs op te drijven. En wat met de historische elementen? De Vrijdagmarkt is niet beschermd, de adviezen van de stad daarrond zijn dus niet bindend. Wij willen dat de Vrijdagmarkt beschermd wordt, als stedenbouwkundig geheel. We willen ook dat de projectontwikkelaar deelt in de kosten en de lasten van omwonenden, en we zijn tegen een nieuwe parkeergarage.»

De Actiegroep plant binnenkort een nieuwe vergadering met alle betrokkenen en sympathisanten en start donderdag met het inzamelen van handtekeningen.
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

————-

Verschillende gemeenteraadsleden gingen maandagavond met een propere mantel naar huis. Anne Martens van CD&V bijvoorbeeld. Ze werd de mantel uitgeveegd door burgemeester Termont. Het ging ongeveer zo: «Madam, ge moet uw vragen van het vragenuurtje tijdens het vragenuurtje stellen, en niet tijdens de gemeenteraad». Anne Martens probeerde zich te verdedigen. «Maar schepen», zei ze tegen Termont. Die haar terecht wees: «Ik ben de burgemeester». Het leek wel Samson en Gert.

Ook Francis Van Den Eynde werd de mantel uitgeveegd, door Guy Verhofstadt. Het was een zelden geziene gebeurtenis, Verhofstadt die zich laat horen in de raad. Hij legde Van Den Eynde uit wat een reactionair is, en zijn uitleg leek sterk op die van Wikipedia.

Voormalig Korpschef Freddy Carlier is verjaard. De elektronische felicitaties zijn allemaal toegekomen bij huidig korpschef Peter De Wolf. Die heeft het e-mailadres van Carlier overgenomen en nu dus ook zijn verjaardag.

De CD&V hield het rustig in de gemeenteraad, maar Tony Van Parys is dat ruziemaken zo gewoon, dat hij het niet kon laten. Hij wees in de gang de AVS-cameraman terecht, omdat die ‘zijn documenten’ zou hebben gefilmd.

Fractieleider Paul Goossens had alvast gevonden hoe hij Monica bij de les moest houden. Hij had een groen uniform aangetrokken.(VDS)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...