Sint-Veerlekerk verdwijnt voorgoed

De archeologische resten van de oude Sint-Veerlekerk zullen niet geïntegreerd worden in de Oude Vismijn. Dat antwoordde schepen Lieven Decaluwe (Spirit) op een vraag van gemeenteraadslid Kristina Colen (Vlaams Belang).

Tussen 6 augustus en 14 september waren archeologen aan het werk in de Oude Vismijn. Zij legden er resten bloot van de middeleeuwse Sint-Veerlekerk. Het ging onder meer om de westelijke toegang, de westgevel, de middenbeuk, de zuidgevel en de zuidelijke zijbeuk.

Binnenkort starten de verbouwingswerken aan de Oude Vismijn. ’Is het niet mogelijk om delen van de vondsten van de kerk te bewaren en zichtbaar te maken in de nieuwbouw’, vroeg Kristina Colen zich af. Zij dacht daarbij aan een glazen vloer of lijnen op de vloer die de contouren van het verdwenen gebouw moeten aangeven.

’Dat valt niet in te passen in de bouwplannen’, liet Lieven Decaluwe weten. Alleen een aantal opgegraven zuilen en kapitelen blijven behouden. De rest van de dertiende-eeuwse kerk verdwijnt voorgoed onder de grond. (dih)
Gent en rand – Het Nieuwsblad

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...