Rockboot Basilea komt er wellicht nooit

De rockboot Basilea raakt wellicht nooit afgewerkt. De vzw Vaarwater, die zich over de boot ontfermt, houdt het voor bekeken.

Het was de bedoeling om het 70 jaar oude Duitse passagiersschip om te bouwen tot een drijvend muziek- en jeugdcentrum met een fuif- en concertzaal voor 600 tot 800 toeschouwers.

De Basilea meerde tien jaar geleden in Gent aan. De opening werd door allerhande tegenslagen zoals brand, lekken, stabiliteitsproblemen en financiële perikelen, altijd weer uitgesteld. De vzw Vaarwater berekende dat er nog eens een miljoen euro nodig is om de plannen uit te voeren, maar dat geld is er niet.

Johan Deckmijn (VB) interpelleerde over de zaak in de gemeenteraad. Hij stelde dat de Basilea aan de Vlaamse overheid, de provincie en de stad al 1,16 miljoen euro heeft gekost, zonder dat daar iets concreet tegenover staat. “Dat geld is letterlijk in het water gesmeten. En dat terwijl zoveel Gentse jeugdverenigingen die centen goed hadden kunnen gebruiken.”

De raad van bestuur van vzw De Vaarwater onderzoekt drie scenario’s. De verkoop van de Basilea die als oud staal nog behoorlijk wat kan opbrengen, de vzw in vereffening laten gaan, of een andere bestemming zoeken voor de boot. Schepen van Jeugd Mathias De Clercq (Open Vld) denkt aan een jeugdverblijfcentrum. “Als de vzw in vereffening zou gaan, dan gaan we wel proberen onze centen te recupereren.”

De Basilea ligt momenteel aangemeerd aan de Wiedauwkaai. De boot is dichtgetimmerd om krakers tegen te houden. Vorig jaar kwam een kraakster er om het leven nadat haar kleren vuur hadden gevat. HDR
Gazet van Antwerpen, 09-03-2007

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...