Restauratie Caermersklooster opnieuw maanden uitgesteld

De restauratie van het eerste pandhof van het 16de-eeuwse Caermersklooster in het Patershol wordt met minstens drie maanden uitgesteld. Dat antwoordde gedeputeerde voor Cultuur Jozef Dauwe (CD&V) in de provincieraad op een interpellatie van Tanguy Veys (VB).

Dauwe had vorige maand pas gesteld dat de aanbesteding van de werkzaamheden in oktober voor de raad zou komen, zodat de restauratie in het voorjaar van 2008 kon beginnen.

Reden voor het nieuwe uitstel is de huiszwam, een parasiet die het hout en het metselwerk aantast. “We hebben de problematiek daarvan onderschat. De aantasting door deze parasiet is veel groter en bedreigender dan vermoed”, zegt Dauwe. Om de huiszwam te bestrijden is een krediet van een kleine 7.000 euro vrijgemaakt. Een analyse van de Gentse universiteit wees al in 2002 op de aanwezigheid van huiszwam. “Maar die nota heeft de deputatie nooit bereikt”, aldus Dauwe.

De gedeputeerde moest ook toegeven dat het metalen nooddak niet waterdicht is en dat een lekkende regenpijp voor veel extra schade zorgt aan de nog te restaureren gevel. “Maar het is de eigenaar van de stelling die dit euvel moet verhelpen”, stelt Dauwe. HDR
Gazet van Antwerpen, Waasland

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...