Racisme in ’t Zuiden van Europa

Klant wordt hardhandig uit café gezet omwille van politieke overtuiging
Gentse burgemeester kijkt stilzwijgend toe op discriminatie

Deze avond vond in café ’t Zuiden van Europa (Vrijdagsmarkt 30 te 9000 Gent) in aanwezigheid van burgemeester Daniël Termont de opening plaats van de cartoontentoonstelling van tekenaar André Nollet.  Nollet is niet alleen een gevierd Gents tekenaar in het Nieuwsblad en nu Het Laatste Nieuws, maar is ook wekelijks terug te vinden in het politiek en satirisch blad ’t Pallieterke.

Reden te meer voor ondergetekende om op deze avond niet te ontbreken.  Dit was echter buiten de waard gerekend (letterlijk).  Op het moment dat ik het café betrad, werd ik meteen hardhandig door cafébaas en gewezen journalist Dirk Dauw bij de kraag gevat en buiten geduwd, met als enige reden “je bent hier niet welkom !”.  Hierbij enthousiast bijgestaan door Ron Hermans, gewezen journalist en medewerker van Groen!,  die zelfs letterlijk een handje toestak.  Dit alles onder het stilzwijgend oog van de aanwezige Gentse burgervader, Daniël Termont.

Ik betreur ten zeerste het hardhandig gebeuren en de houding van cafébaas Dauw.  Op geen enkel moment heb ik daden gesteld (in dronken toestand verkeren, klanten lastig vallen, niet betalen…) of uitlatingen gedaan (ruzie maken, politieke uitsprakendoen,…) die zijn optreden rechtvaardigen.  De enige reden die hij geeft is dat ik omwille van mijn overtuiging als Vlaams Belang niet welkom ben in zijn kroeg.  Dat burgemeester Daniël Termont op de koop toe dit ziet gebeuren maar doet alsof zijn neus bloedt, is des te erger.

Nochtans zijn er nog altijd wetten en regels in dit land die stellen dat een cafébaas niet zomaar klanten hardhandig kan buiten zetten enkel en alleen omdat hun politieke overtuiging hem niet zint.  Van verdraagzaamheid is hier duidelijk geen sprake, van racisme en discriminatie des te meer.  Was ik buitengezet omdat ik allochtoon was, de publieke opinie stond meteen in rep en roer, het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) op kop.

Ik overweeg dan ook om klacht in te dienen wegens racisme en in het gezelschap van een deurwaarder met enkele leden van het Vlaams Belang het schandalige optreden van deze cafébaas te laten vaststellen.

Tanguy Veys
Provincieraadslid Vlaams Belang

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...