Onkelinx promoot chocolade bij Vlaams Belang

In het dagblad Le Soir van 22 februari 2000 stond te lezen dat Laurette Onkelinx, toenmalig Minister van Arbeid en Tewerkstelling, aan verschillende van haar Europese collega’s pralines aangeboden had. Hierbij had ze verklaard dat dit het symbool van de Belgische democratie was.

Daar ik deze uitspraak nogal bombastisch maar vooral belachelijk vond, stelde ik haar een schriftelijke parlementaire vraag. Ik wou vernemen wat ze bedoelde toen ze de democratie vergeleek met chocolade, “deze bruine of donkerbruine zoete stof die – wanneer de temperatuur lichtjes stijgt – kleverig wordt en gaat smelten”. Na de regeringswissel in 2003 werd Onkelinx Minister van Justitie. Vermits deze vraag toen nog niet beantwoord was, diende ik ze opnieuw te stellen.

Zeven jaar na het indienen van de oorspronkelijke vraag, ontving ik vandaag haar antwoord.

De minister schrijft het volgende: “Ik lees geamuseerd uw weinig appetijtelijke beschrijving van de juweeltjes van onze Belgische gastronomie. Die geeft in niets een beeld van de diversiteit van onze pralines: manons, pralines met verse room, gepralineerd, met sinaasappel, met marsepein, met likeur of de truffels … De kwalificaties die u met afkeer lijkt te gebruiken: “een bruine, plakkerige en afdruipende materie” lijkt me beter te passen bij bepaalde ideeën die uw politieke partij verspreidt. Ik denk dat het nuttig is u de studie aan te raden van Dr. Raudenbush van de Wheeling University in Virginia (VSA) over de “effecten van het verbruik van chocolade op de verhoging van de denkvermogens”, die aantoont dat intellectuele prestaties kunnen verbeteren door het verbruiken van chocolade; of… u aanraden om meer chocolade te eten. En indien de nuances van bruin u storen: er bestaat ook witte chocolade!”.

Uit een en ander kunnen we concluderen dat Laurette Onkelinx wel degelijk humoristisch uit de hoek kan komen, maar dat ze hier wel veel tijd voor nodig heeft. Misschien moet ze zelf wel wat meer chocolade eten …

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...