Non-beleid

De pogingen van de meerderheidspartijen om samen tot een gemeenschappelijk programma te komen, zijn niet meer wat ze geweest zijn. Ik heb het dan niet enkel over het feit dat beleidspartijen steevast de beloftes inslikken die ze tijdens de verkiezingscampagnes hebben gemaakt.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar vielen de paarse partijen elkaar in de armen. Ze hadden een versterkte meerderheid uit de brand gesleept. Het Vlaams Belang en de CD&V haalden niet de verwachte scores, en paars diende GROEN! niet op te nemen in de meerderheid. Paars is in Gent intussen al bijna 20 jaar aan de macht. Het beleid zou dan ook in het verlengde liggen van wat men in het verleden al had uitgevoerd. Geen vuiltje aan de lucht, dacht men … Het doel van een meerderheid is immers het sluiten van een coalitie voor een nieuwe legislatuur op basis van een uitgewerkt programma, en dit zo vlug als mogelijk. Na al die jaren paars kon dit in Gent onmogelijk knelpunten opleveren. Maar net dit vormt vandaag in Gent wel een probleem!

In oktober, meer dan één jaar na de gemeenteraadsverkiezingen, werd een zogenaamde “technische begroting” goedgekeurd. Dat betekent dat de stad Gent enkel een soort van bestuur van lopende zaken kent. Echte knopen worden er niet doorgehakt. En dit terwijl paars opnieuw één jaar in het zadel zit. Intussen zit al 1/6e van de legislatuur erop en de stad Gent heeft nog geen uitgewerkt beleidsplan. Men verschuilt zich uiteraard achter het goedkoop excuus dat er strategische langetermijnvisies moeten worden uitgewerkt en dies meer.

Blijkbaar is de stad Gent één van de weinige grote steden die met dergelijke problemen worstelt. Het is het één of het ander. Ofwel zijn de problemen in Gent groter dan in al die andere steden, zodat ze harder moeten bestudeerd worden. Dan heeft men de Gentenaar in het verleden het één en ander op de mouw gespeld. Ofwel is dit niet zo, en moet men in het belang van de Gentenaars snel tot een gemeenschappelijke beleidsvisie komen.

De bomen groeien echter niet tot in de hemel. En dat is overduidelijk de kern van het probleem. In Gent liep alles (naar eigen zeggen) op rolletjes, en de paarse meerderheid had naar aanleiding van de vorige gemeenteraadsverkiezingen heel wat mooie beloftes gemaakt. Nu blijkt dat deze beloftes onmogelijk te realiseren zijn. Men beschikt namelijk niet over de nodige budgettaire middelen om alle beloftes na te komen. Nu rijst de vraag welke partij de grootste woordbreuk zal moeten plegen. Worden de belastingen verhoogd? Zal er in diverse stedelijke departementen gesnoeid moeten worden? Zal er geknipt worden in de subsidies voor het verenigingsleven? Niemand die het weet. In Gent is immers tot op de dag van vandaag geen beleidsvisie aanwezig.

Ondertussen zitten de Gentenaars opgezadeld met iets wat ze echt niet verdienen: een NON-BELEID!

Johan Deckmyn
Vlaams volksvertegenwoordiger
Voorzitter Vlaams Belang, Koepel Gent

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...