Minister Anciaux boos op groene baas van Rode Pomp

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit) wil André Posman, voorzitter van de vzw Verenigde Cultuurfabrieken en als dusdanig baas van De Rode Pomp, ter verantwoording roepen.

In de aanloop naar de Kamerverkiezingen van vorig jaar verstuurde André Posman een aantal brieven met een oproep om te stemmen voor Groen! en dan in het bijzonder voor Dirk Holemans. Als afzender van de brief op de achterkant stond de stempel van de vzw en Posman ondertekende ook met ’baas van De Rode Pomp’. Zelf stond Posman op de zestiende plaats op de Kamerlijst voor Groen!

Vlaams Belang-parlementslid Johan Deckmyn had daar in juli al eens een vraag over gesteld aan Bert Anciaux, maar had toen als antwoord gekregen dat Posman alleen maar zijn mailbestand had gebruikt voor een vrij algemene oproep. Deze week haalde Deckmyn de brief in kwestie echter boven in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement. ’De minister was totaal verrast’, klinkt het op het kabinet van minister Anciaux. ’Blijkbaar had André Posman ons eerder niet volledig ingelicht. Hoe dan ook was dit niet verstandig. De Verenigde Cultuurfabrieken worden structureel gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap. Dergelijke vzw’s mogen geen partijpolitieke standpunten innemen. We gaan nu juridisch laten uitzoeken of dit eigenlijk wel kan.

De minister wil André Posman ook ter verantwoording roepen.’ Posman zelf is zich van geen kwaad bewust. ’Ik heb mijn adressenbestand gebruikt, dat ik heb opgebouwd in de periode dat De Rode Pomp nog lang geen subsidies kreeg. Ik heb de organisatie met bloed, zweet en tranen opgebouwd en nu zou ik voor die 100.000 euro die we krijgen ineens mijn mond moeten houden?’ (tod)
Het Nieuwsblad, Gent en rand

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...