Kiss & Ride is geen correct Engels

‘Lek en Vertrek’ voor Kiss and Ride?
Lek en vertrek

Er kan al eens gelachen worden op een gemeenteraad. Toen de herinrichting van het Sint-Pietersstation ter sprake kwam, vroeg Kristina Colen (Vlaams Belang) het woord om “toch nog even terug te komen op de term ‘Kiss and Ride'”.

De Engelse benaming van de parkeerzone ergert het VB al jaren. “Ja, we zijn daar weer”, glimlachte ze, “want het is ‘to ride a bike’ en ‘to drive a car’. Het is zelfs geen correct Engels, maar ik vroeg me vooral af waarom u de ene keer ‘kiss en ride’ gebruikt, dan weer ‘kiss and ride’ en dan weer ‘kiss & ride’.”

Karin Temmerman antwoordde al lachend even gevat: “Dat is om toch wat tegemoet te komen aan uw vragen. Daarom gebruiken we er al eens een Nederlandstalige term bij.” (JCG)
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-Lochristi
‘Lek en Vertrek’ voor Kiss and Ride?

In de gemeenteraad flakkerde de discussie over het begrip Kiss and Ride nog eens op. Een Kiss and Ride-zone is een plek waar je iemand kan afzetten en snel weer kan voortrijden. Of zoenen en voortrijden.

Gemeenteraadslid Kristina Colen (Vlaams Belang) stelde vast dat er in het gemeenteraadsbesluit over het inrichten van een dergelijke zone bij het station sprake is van Kiss en Ride, dus niet van Kiss and Ride. Coolen zei dat ride trouwens ook al slecht Engels is. ‘Ride is goed als je wilt zeggen dat je een paard berijdt, maar voor het besturen van een auto gebruik je het werkwoord drive.’

Schepen van Mobiliteit Karin Temmerman (SP.A) had begrip voor haar opmerkingen, maar ze had wel vastgesteld dat in Engeland ook het begrip Kiss and Ride wordt gebruikt. ‘Maak er Lek en Vertrek van’, suggereerde burgemeester Termont nog. Schepen Temmerman zag niet meteen een oplossing, maar dacht dat ze door het Nederlandse voegwoord ‘en’ in plaats van ‘and’ te gebruiken al was tegemoet gekomen aan de kritiek van sommige raadsleden. (KVK)

Lezers die een goed Nederlands alternatief hebben voor het begrip Kiss and Ride, mogen mailen naar gent@gentenaar.be
Het Nieuwsblad /  AAN GENT GEBONDEN, 8 mei 2009Lek en vertrek

In Gent heeft gemeenteraadslid Kristina Colen (Vlaams Belang) het debat geopend over de kiss and ride-zone nabij het station Sint-Pieters. Dat bord moet weg, vindt Colen, want het is Engels en we zijn hier in Vlaanderen. In een zeer woelig debat suggereerde burgemeester Daniel Termont (sp.a) een aanzet tot compromis: “Maak er ‘Lek en Vertrek’ van.”(Ddc)

De Morgen, 9 mei 2009

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...