Gescheiden zwemmen in Rozenbroeken verhoogt adrenaline

Ophef rond ‘vrouwenzwemmen’
Geen T-shirt boven badpak

Op zaterdagmiddag van 14 tot 16 uur wordt het Gentse zwembad Rozenbroeken afgehuurd door de vzw Adrenaline om hoofdzakelijk allochtone vrouwen de gelegenheid te geven ongestoord te zwemmen. Dit gescheiden zwemmen bevordert de integratie niet. Volgens het Gentse gemeenteraadslid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) voedt dit gescheiden zwemmen de gebruiken uit de islamitische cultuur die bepalen dat vrouwen en mannen niet samen een sport mogen beoefenen. Bovendien veroorzaakt dit gescheiden zwemmen heel wat problemen naar het personeel toe: er mag geen enkele man aanwezig zijn als de dames te water gaan.

Schepen Christophe Peeters (Open VLD): “De vzw Adrenaline is een erkende sportclub en wordt behandeld zoals elke andere club. Jammer genoeg is dit de reactie op een anonieme email en mag die eerder op sterk water dan op zwemwater gezet worden”. De vzw Adrenaline trekt wekelijks zo een 25 tot 75 vrouwen aan om twee uurtjes te zwemmen. Aangezien het geen publieke activiteit is hoeft er geen personeel aanwezig te zijn, enkel een verantwoordelijke. En daar kijkt de Stad Gent niet naar om: man of vrouw, de verantwoordelijke blijft op post. Er is geen redder aanwezig: dat is de verantwoordelijkheid van de club. Als die voorziet in toezicht en de nodige attesten kan voorleggen dan is alles in orde. De cafetaria is op dat moment niet open en de kassa is niet bemand. Geen vuiltje aan de lucht dus.

Maar dan zijn er de kledingsvoorschriften: mogen de dames gekleed te water? Schepen Christophe Peeters: “Het reglement is duidelijk: niet hygiënische kledij is strikt verboden. Zo mag een short wel, zolang hij maar niet te lang is. En kledij die ook buiten het zwembad gebruikt wordt, is verboden”. Ortwin Depoortere wil dat er meer toezicht komt op kledij en dat de het zwembad op zaterdagnamiddag toch beter voorbehouden wordt voor de overgrote groep jongeren die geen boodschap hebben aan aparte zwemuren voor vrouwen. Het ziet er naar uit dat apart zwemmen voor vrouwen het adrenalinepeil aanzienlijk verhoogt.

Auteur: GuidoVP
(http://www.belg.be/leesmeer.php?x=7186)


Ophef rond ‘vrouwenzwemmen’

Na een mail van een burger heeft sportschepen Christophe Peeters gisteren duidelijkheid moeten scheppen over vermeend ‘gescheiden zwemmen voor vrouwen’. Ortwin Depoortere vroeg bij monde van Johan Deckmyn hoe het zit met het zwemmen op zaterdagnamiddag, waarnaar in de mail wordt verwezen. Op zaterdag zwemmen tussen 14 en 16 uur immers alleen allochtone vrouwen, volgens de mail zelfs in lange kledij.

“Op zaterdagmiddag zijn er cluburen in Rozebroeken”, zegt Peeters. “Een van de clubs die aan alle regels voldoet en dus uren kreeg toegewezen, is de vzw Adrenaline. Wie zij in hun club toelaten, is onze zaak niet. Er zijn trouwens meer sportclubs die alleen mannen of vrouwen toelaten. Er is één personeelslid van de Sportdienst aanwezig. De vraag van Adrenaline om een vrouwelijk personeelslid te sturen, hebben we afgewezen. Wie van dienst is, gaat. Of er met kledij gezwommen wordt, gaan we controleren. Met zwemkledij en zwemshorts zwemmen mag. Alle andere kledij is verboden. Tenzij bij redders-training of met medisch attest.”(VDS)
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-Lochristi, 29 april 2009


Geen T-shirt boven badpak

De leden van Adrenaline, een zwemclub van allochtone vrouwen, mogen in zwembad Rozenbroeken niet zwemmen met een T-shirt boven hun badpak. Over de club in kwestie circuleert ook een e-mail waarin de vraag wordt gesteld of het wel toegelaten is om een stedelijk zwembad af te huren en er dan alleen vrouwen toe te laten. Johan Deckmyn (Vlaams Belang) stelde er een vraag over in de gemeenteraad. ‘Clubs kunnen onze zwembaden huren, maar met wie ze toelaten als lid, moeien wij ons niet als stadsbestuur’, antwoordde schepen Christophe Peeters (Open VLD). ‘Maar een T-shirt dragen boven hun badpak is verboden – net als zwemshorts die onder de knie komen.’ (TOD)
Het Nieuwsblad, Aan Gent gebonden, 6 mei 2009


Gent: Adrenaline

De leden van Adrenaline, een zwemclub van allochtone vrouwen, mogen in het stedelijke zwembad Rozenbroeken niet zwemmen met een T-shirt boven hun badpak. “Een T-shirt boven een badpak dragen, is om hygiënische redenen verboden. Net als zwemshorts die tot onder de knie komen”, zegt schepen van Sport Christophe Peeters (Open Vld). Volgens Vlaams Belang gaat Adrenaline nog een stap verder en wil de club dat er in het zwembad alleen vrouwen aanwezig zijn op het moment dat de vereniging er komt zwemmen.
Gazet van Antwerpen / Waasland, 13 mei 2009

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...