Gent: gezelligste stad?

Dit jaar is Gent officieel uitgeroepen tot de “gezelligste stad” van Vlaanderen. Maar is dat wel zo?

In De Morgen van vandaag lezen we dat Gent het meeste leefloners heeft, nl. 1,43%. Gezellig, hé? In Knack van deze week kunnen we een mooi dossiertje lezen over de kostprijs van wonen in de Vlaamse steden. In Gent zijn de prijzen voor de aankoop van een woning de jongste 10 jaar met maar liefst 116,2% gestegen. Daarmee zijn ze koploper vóór Hasselt, Brugge, Leuven, Antwerpen en Brussel.

Ook wat de verkoop van appartementen betreft zijn de prijzen in Gent gestegen en wel liefst met 115,9%. Enkel Leuven doet het nog beter. Dure woningen in Gent dus. Gezellig, hé.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat in Gent er heel wat mensen op zoek zijn naar sociale huisvesting. Daarover heeft Filip Dewinter onlangs een antwoord gekregen van Minister Marino Keulen op een schriftelijke vraag. De huisvestingsmaatschappijen die o.a in Gent actief zijn, zijn De Goede Werkmanswoning, De Gentse Haard, Gentse maatschappij voor de Huisvesting, Volkshaard en Huisvesting Scheldevallei. Samen hebben ze meer dan 11.000 dossiers liggen van kandidaat huurders, gezinnen dus die zitten te wachten op een sociale woning. De beruchte wachtlijsten in de sociale huisvesting dus.

Ook het gemiddeld aantal dagen dat mensen op sociale huisvesting moeten wachten, is – ondanks het feit dat sommige steden het nog slechter doen – niet min te noemen. Het gemiddelde van de zes is ongeveer 550 dagen. Dat is meer dan anderhalf jaar dat mensen, de minder begoeden van onze samenleving, in Gent op huisvesting moeten wachten. Van de zes huisvestingsmaatschappijen die in Gent actief zijn is er zelfs eentje waarvan de gemiddelde wachttijd 776 dagen bedraagt. Dat is dus meer dan 2 jaar en een maand.

Des te pijnlijker wordt het verhaal als je in de cijfers ook nog eens kan lezen dat het vooral gezinnen met kinderen zijn die het langst op huisvesting moeten wachten. Gezellig, hé?

Hopelijk heeft de samenstelling van de raden van bestuur van dergelijke huisvestingsmaatschappijen er niets mee te maken. Die durven nogal eens gevuld worden met lokale politici van de traditionele partijen. Het Vlaams belang mocht nooit in dergelijke raden zetelen. Zou dat een reden hebben? 😉

Ook het Vlaams belang heeft een uitgebreid plan om het debacle in de sociale huisvestingssector aan te pakken. Dit plan kan u hier lezen.
De cijfers waarvan sprake vindt u hier.

Wim Wienen

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...