Geen ‘plan B’ voor Waalse Krook

Eindelijk: groen licht voor Waalsekrook

De Gentse gemeenteraad (op het VB na) heeft zich dinsdagavond geëngageerd voor de ontwikkeling van de Waalse Krook. Die stadskanker moet plaats maken voor een bibliotheek van de 21ste eeuw, met hoogstaande architectuur en restauratie van het vervallen Wintercircus. Enige donderwolk boven het dossier: de Vlaamse regering moet nog vijf miljoen euro extra schenken.

Het project Waalse Krook – waarbij de buurt rond het vroegere Wintercircus Mahy in de Gentse Lammerstraat een opknapbeurt krijgt – sleept al jaren aan. Maar het huidige dossier loopt vlot. Alles samen zal het project 80 miljoen euro kosten. Daarvoor moet op de site nabij de Zuid een nieuwe bibliotheek van de 21ste eeuw komen en een multimediacenter. Het oude, vervallen stenen Wintercircus zou behouden worden, daar kan een project met gemengde functies komen, zoals wonen winkelen. De gemeenteraad keurde daarover een tweede princiepsbeslissing goed.

Er komt een nooit gezien samenwerking met de unief, de provincie, het IBBT en de stad. Iedereen heeft geld klaar liggen. Maar het geld van de Vlaamse regering is cruciaal. Die heeft 20 miljoen euro beloofd maar Gent heeft 5 miljoen extra gevraagd. «We hebben geen ‘plan B’ voor het geval die vijf miljoen er niet komt», zegt cultuurschepen Lieven Decaluwe. Vlaanderen mag weten dat we hier voluit voor gaan. We zijn ook heel snel heel ver geraakt met het dossier.»

In principe moet de Vlaamse regering voor eind maart beslissen. Maar of er in het huidige crisisklimaat ruimte is voor vijf miljoen extra voor een bibliotheek blijft afwachten. De oppositiepartijen zijn in elk geval blij met de plannen rond de Waalse Krook en steunen de meerderheid volop. Alleen het Vlaams Belang onthoudt zich, wegens de nog niet toegezegde vijf miljoen euro. Verder waren ook zij opmerkelijk positief over de plannen. Matthieu Dierckx van CD&V hoopt dat er in het project ruimte zal zijn om te refereren aan de bakermat van het Gentse circusleven. Maar aangezien er ook een plein zou komen, moet dat mogelijk zijn. Ook Groen! is blij met het behoud van het Circus Mahy.

Bruno Matthys (sp.a) berekende dat 3.000 euro per vierkante meter moet volstaan om een hoogwaardig en milieuvriendelijk complex op te trekken. (VDS)
Het Laatste Nieuws – Denderstreek, Gent-Eeklo-Deinze, Gent-Wetteren-Lochristi, Vlaamse Ardennen, Waasland

——————————-


Eindelijk: groen licht voor Waalsekrook

We proberen het ons al in te beelden hoe we omstreeks 2013, 2014 zullen rondlopen in de Waalsekrook. In een pracht van een gebouw boeken ophalen, kennismaken met nieuwe ontwikkelingen in de digitale wereld of gewoon van een kop koffie genieten van op het Krookterras dat uitkijkt over de stad. Dat de plek naast de Schelde ligt, biedt troeven. Met bruggen kun je het gevoel van ontmoetingsplaats verstevigen.

Dit is een beslissing van groot gewicht voor Gent. Het was ook de hoogste tijd dat er duidelijkheid kwam. Wellicht hebben de diplomatieke gaven van oud-burgemeester Frank Beke, voorzitter van vzw Waalsekrook, geholpen, maar alle politieke partijen – op het Vlaams Belang na – hebben het gesteund. Je voelde ook dat Gent achter dit project staat. Alleen de aanslepende economische crisis leek nog stokken in de wielen te steken, maar minister van Cultuur Bert Anciaux hield woord.

De investering wordt geraamd op 116 miljoen euro, voor de hele site, inclusief het oud circus. Daar is al een flink deel privé-geld in verrekend. Met een Muziekforum konden we internationaal misschien beter scoren, maar met een bibliotheek bedien je een brede gemeenschap. Welke cultuurinstelling krijgt immers dagelijks gemiddeld 2.537 bezoekers over de vloer? De bibliotheek zag het aantal ontleners de voorbije kwarteeuw verdriedubbelen tot meer dan 80.000.

Door de samenwerking met UGent en het IBBT (Instituut voor breedbandtechnologie) ontstaan er unieke kansen.

Laat ons hopen dat het een inspirerende stadsruimte wordt, een buitengewone plek die toch opgaat in het stedelijk weefsel en waar niet alleen studenten en ontleners, maar ook passanten vlot binnen en buiten lopen. Een plek waar velen zich thuis kunnen voelen. De toegang tot de bestaande media, van boeken tot internet, zal gratis zijn. Via IBBT zal er ook toegang zijn tot innovatieve media en experimentele technologie. Als dan ook nog de Boekentoren gerestaureerd zal zijn, beschikt Gent misschien over twee architecturale meesterwerken.

De aanpak met een open oproep en een architectuurwedstrijd belooft goede dingen. Gent refereert de jongste tijd vaak aan de bibliotheek van de Amerikaanse stad Seattle, waar niet toevallig Microsoftbaas Bill Gates thuis is. Niet om eenzelfde gebouw te krijgen, maar vooral om de kwaliteit van de bibliotheek. Leuk detail is dat in Seattle stoelen en fauteuils van de Gentse ontwerper wijlen Maarten Van Severen staan.

Die bibliotheek werd ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas samen met Joshua Ramus. Koolhaas was voor de wedstrijd voor het Muziekforum een kwartier te laat om zijn dossier in te dienen en werd uitgesloten. Benieuwd of hij dit keer zijn kans waagt en op tijd komt?

O ja, voor de citymarketeers: in Seattle is de bibliotheek zelfs een soort attractie geworden.(kvk)
Het Nieuwsblad/Regio Gent,  23 februari 2009

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...