Geen herdenking voor Calvijn

Kristina Colen (VB) vroeg of de stad iets zou opzetten voor de 500ste geboortedag van de protestant Johannes Calvijn. «Want hij is voor Gent belangrijk geweest.» «Calvijn is nooit in Gent geweest. Hij was al lang dood toen er van 1577 tot 1584 een calvinistische republiek was in Gent. In 1984 is er wel een tentoonstelling en boek uitgebracht in Gent. Als er initiatieven opgezet worden in de protestantse gemeenschappen van Gent zullen we daar graag logistieke steun aan geven», stelde schepen Decaluwe. (JCG)
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-LochristiGent herdenkt niets
Pallieterke,
Met recht en reden verwijt ’t Pallieterke de Vlaamse overheid dat zij niet deelneemt aan de internationale herdenking van Calvijn.
In februari al vroeg ik in de gemeenteraad aan het stadsbestuur van Gent of er voor 500 jaar Calvijn iets zou gebeuren. Ik ving bot. Wereldwijd wordt Calvijn herdacht, maar in de stad die ooit een calvinistische republiek was, gebeurt niets. Als excuus zei de schepen dat Calvijn nooit in Gent geweest is en dat de beeldenstorm maar uitbrak na zijn dood! Het herdenken van deze revolutionaire periode uit onze geschiedenis past niet in het kraam van de machthebbers van nu… Waarvan zouden ze schrik hebben?
Christina Colen, Gent
’t Pallieterke, 27 mei 2009

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...