Geen Feesten zonder debatten

Gent Trefpunt verontwaardigd over klacht van Vlaams Belang

‘De debatten die we organiseren tijdens de Gentse Feesten zijn voor ons essentieel: geen Feesten zonder debatten’, zegt Guido De Leeuw van Trefpunt. Het Vlaams Belang stelt volgende week vragen bij die debatten tijdens de gemeenteraad.

Tijdens de voorbije Gentse Feesten ontstond er commotie over de debatten die Trefpunt en Democratie2000 organiseren in het François Laurentinstituut. Met name in de Joodse gemeenschap was er onenigheid over wie er allemaal was uitgenodigd voor het Israël-Palestinadebat, en wie niet.

Naar aanleiding daarvan wil gemeenteraadslid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) volgende week een interpellatie houden. Het Vlaams Belang heeft al langer problemen met de debatten en vindt dat de stad Gent die niet kan steunen, zeker niet door een stadsschool ter beschikking te stellen.

‘Ze verwijten ons dat we niet politiek neutraal zijn’, zegt organisator Eric Goeman van de Gentse Feestendebatten. ‘Dat zijn we inderdaad niet: we gaan uit van engagement, van problemen die er zijn in de wereld. En dan nodigen we sprekers uit die mogelijke oplossingen aandragen voor die problemen.’

Maar Goeman ontkent wél dat hij maar één klok laat luiden en daarom alleen linkse en extreem-linkse sprekers uitnodigt voor zijn debatten. ‘In de loop van de voorbije achttien jaar zijn er zo’n 960 sprekers gekomen. Daarbij ook mensen als Fons Verplaetse, Jean-Marie Dedecker, Karel Van Eetvelt van Unizo of Pim Fortuyn… Die kan je toch moeilijk tot de linkerzijde rekenen?’

Ook Etienne Vermeersch – die in 1989 het allereerste debat voerde tegenover Jean-Pierre Van Rossem – vindt dat je Goeman geen partijdigheid kan verwijten. ‘Ik ben het met hem op zeer veel vlakken oneens, en toch is hij me ook blijven uitnodigen bij debatten over onderwerpen waarover we van mening verschillen.’ Wat Vermeersch wél vindt, is dat de debatten moeten verhuizen uit het François Laurentinstituut. ‘Het België-debat van de afgelopen Feesten heeft aangetoond dat er dringend nood is aan een grotere zaal: bij dat debat tussen de Vooruit- en de Gravensteen-groep stonden de mensen tot buiten in de regen.’ (tod)
Het Nieuwsblad/Regio Gent

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...