Gedeputeerde overziet patrimonium niet meer

De provincie Oost-Vlaanderen bezit zodanig veel gebouwen dat ze niet altijd weet wat ermee aan te vangen. En het gebeurt dat die gebouwen na een tijd staan te verkommeren. “Want ons patrimonium is groter dan onze stok lang is”, bevestigde de bevoegde gedeputeerde Peter Hertog (sp.a) woensdag in de provincieraad.

Oost-Vlaanderen

Tanguy Veys (VB) peilde daar naar een stand van zaken rond de Bank van de Arbeid, het prachtige art-decopand in de Gentse Voldersstraat dat de provincie in 1997 voor 1,2 miljoen euro kocht van het ministerie van financiën en waaraan nog altijd geen zinvolle bestemming is gegeven.

Er is al sprake geweest van een erfgoedcentrum, van een museum gewijd aan animatiefilmer Raoul Servais, enzovoort. De restauratie heeft intussen ook al een bom duiten gekost.

Beperkte middelen

“Als alle werkzaamheden rond zijn, zullen we in het pand ongeveer 3,4 miljoen euro hebben geïnvesteerd. Dat komt neer op 600 euro per vierkante meter. Wat zeer schappelijk is, zeker voor een gebouw dat pal in het stadscentrum ligt”, aldus Hertog.

Een timing van die werkzaamheden kon hij niet geven. “De middelen zijn beperkt.” Een bestemming evenmin.

“Zeker in het centrum van Gent hebben we meer gebouwen dan we voor onze eigen diensten kunnen benutten. Bovendien lijkt de Bank van de Arbeid me minder geschikt als kantoorruimte. Het heeft meer een museale en protocollaire uitstraling. De voorbouw wordt nu al redelijk frequent gebruikt voor exposities.”

Tegenwind

“We kunnen het beter van de hand doen. Het staat trouwens op de lijst van de te verkopen gebouwen”, stelde Open Vld-fractieleider Johan Beke.

Wat hem tegenwind opleverde van coalitiepartners CD&V en sp.a. “Een beslissing daarover is nog niet gevallen.”
Publicatie: Gazet van Antwerpen / Waasland
Auteur: Hans DE RUYCK

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...