Gedenkplaten zijn gegeerde prooi

Gedenkplaten op privé-woningen verdwijnen geregeld. De plaat die aan het huis van de Katrienspekken in Onderbergen werd aangebracht is al twee keer verdwenen. Koen Crucke was destijds de promotor van die plaat. Ook de plaat voor Hippoliet Peene in Twaalfkameren en de platen van het Prinsenhof aan de Donkere Poort en in de Simon Mirabellostraat zijn verdwenen.

Gemeenteraadslid Christina Colen (Vlaams Belang) vroeg of er geen gedenkplaat kon komen aan het huis Hoge, op de hoek van de Meersstraat en de Koning Albertlaan. Het gaat om de atelierwoning van kunstschilder Oscar Hoge. Het huis werd in 1924 gebouwd en is een typisch voorbeeld van verfijnde art deco-architectuur. Hoge ontwierp zijn huis zelf.

Schepen van Cultuur Lieven Decaluwe (Spirit) wil op die vraag ingaan. Omdat het huis een merkwaardig kunstwerk is dat ook goed gelegen is langs een belangrijke invalsweg. Maar hij wil eerst onderhandelen met de nieuwe eigenaars over een contract of een conventie, om te kunnen garanderen dat die plaat blijft hangen en de eigenaar ze niet weghaalt. De dienst Monumentenzorg kan instaan voor tekst en vormgeving van de plaat. (kvk)
Het Nieuwsblad, GENT

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...