Francis Van den Eynde wordt een romanfiguur

Voor enkele weken verscheen bij het Davidsfonds een thriller onder de titel “Koudvuur”. De auteur Stefaan Van Laere woont in Oostakker en is op het vlak van thrillers zeker niet aan zijn proefstuk toe. Deze keer speelt het verhaal zich in de politieke milieus van Gent af. Een paar weken voor de verkiezingen wordt immers een liberaal senator tijdens een politiek diner in een restaurant van het Sint-Baafsplein met een kruisboog (denk aan de schuttersgilde uit het Belfort) doodgeschoten.

Groot was onze verbazing toen we ontdekten dat onze volksvertegenwoordiger Francis Van den Eynde deel uitmaakt van het decor waarin één en ander zich afspeelt. Het boegbeeld van de zogenaamde uiterst rechtse partij is in de roman immers advocaat Frans Van den Begin en het secretariaat van zijn partij is gevestigd op het Fratersplein.

Frans Van den Begin wordt in het boek door een allochtone politieofficier beschreven als een wolf in schaapsvacht die steeds met de glimlach op het gelaat aanwezig is geweest op honderden vergaderingen van wijkcomités en zo heel veel stemmen voor zijn partij heeft geworven. De allochtoon voegt hier aan toe dat Van den Begin tenminste steeds naar de mensen heeft geluisterd, iets wat niet van de politici van andere partijen gezegd kan worden.

Op het einde van het verhaal valt de politie in het raam van een onderzoek naar een groot financieel schandaal bij de liberalen ook het secretariaat van het Fratersplein binnen waarop Frans Van den Begin de politiemensen fysiek aanvalt.

Wie zou dat allemaal van onze Francis hebben gedacht?

Johan Deckmyn
Vlaams volksvertegenwoordiger
Voorzitter Vlaams Belang Regio Gent-Eeklo

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...