Fietsers en verkeer: Vlaams Belang vraagt behandeling van wetsvoorstel om verkeerswet aan te passen

De media hebben het vandaag terecht over het immens hoge aantal verkeersongevallen in Vlaanderen waarvan fietsers het slachtoffer zijn. Dagelijks zijn er minstens 20 fietsers bij een verkeersongeval betrokken. De kans dat een fietser bij een aanrijding met een wagen zwaar gekwetst raakt of het ongeval zelfs niet overleeft, is erg hoog. Het is bovendien zo dat waar het aantal ongevallen wat andere categorieën van weggebruikers betreft, jaarlijks daalt, dit voor fietsers niet het geval is.

De oorzaken van deze drama’s op de weg liggen deels bij de voor fietsers gebrekkige, niet onderhouden of onbestaande weginfrastructuur, deels bij de roekeloosheid – dit moet ook durven gezegd worden – van sommige fietsers, en uiteraard ook bij onvoorzichtige wagenbestuurders.

Vooral wat de correlatie tussen fietsers en wagenbestuurders betreft, is het huidige wettelijke kader totaal onlogisch. Zo worden zwakke weggebruikers die andere zwakke weggebruikers in gevaar brengen, zwaarder gestraft dan bestuurders van wagens en vrachtwagens die zwakke weggebruikers in gevaar brengen door geen voorrang te verlenen op de fiets- en voetpaden die ze kruisen. Het eerste wordt beschouwd als een overtreding van de derde graad, het tweede als een overtreding van de tweede graad. Dit is de wereld op zijn kop en een onderwaardering van het reële gevaar dat wagens betekenen voor de zwakke weggebruiker en voor de fietser in het bijzonder.

Deze anomalie in de wet is het gevolg van het jarenlange gepruts aan en de onkunde inzake de verkeerswet door de opeenvolgende bevoegde ministers Anciaux en Landuyt. Volksvertegenwoordiger Francis Van den Eynde kent het probleem en heeft begin dit jaar nog een wetsvoorstel ingediend om deze onlogische inschaling met betrekking tot het in gevaar brengen van de zwakke weggebruiker, in de indeling van de verkeersovertredingen aan te passen. Het Vlaams Belang dringt vanzelfsprekend aan op een spoedige behandeling van zijn wetsvoorstel in de Kamer.

U kan het wetsvoorstel van de heer Van den Eynde vinden op de link http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/52/0906/52K0906001.pdf. Voor meer informatie of commentaar: Kamerlid Francis Van den Eynde,  0477/42.65.25Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...