Discussie over «de vetpotten van de provincie»

De provincieraad heeft het presentiegeld van de leden van het bureau opgetrokken naar 350 euro per vergadering. «Een verkeerd signaal naar de bevolking in tijden van besparingen», vindt Groen!-fractieleider Jan Fiers.

Juridisch gezien is er niets mis mee, om het presentiegeld van de leden te verdubbelen. «Het werd zo voorzien door de Vlaamse overheid», zegt eerste gedeputeerde Alex Vercaemer, die ook de uitbreiding van het bureau verdedigde. «Er moet een voorzitter verkozen worden, de vijf fractieleiders moeten ook toetreden tot het bureau en het presentiegeld mag verdubbeld worden. Wat de resterende leden van het Bureau betreft, hebben de meerderheidspartijen CD&V, Open Vld en sp.a beslist dat die onder de meerderheidspartijen verdeeld moeten worden.»

Groen!, met vier zetels de kleinste (oppositie)partij in de provincieraad, is niet gelukkig. «700 euro voor twee korte vergaderingen van het Bureau is wel zeer goed betaald», vindt Fiers. «Mensen in mijn omgeving hebben het dikwijls over de ’Vetpotten van de provincie’, dat beeld wordt nu bevestigd.»

Vlaams Belang heeft het over een gebrek aan democratisch fatsoen. «Met onze 19 zetels hebben we recht op drie zetels, we krijgen er maar één. Dit is ondemocratisch», reageert Tanguy Veys. (BDW)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...