Desnoods lift zonder vergunning

«Desnoods geef ik opdracht om zonder vergunning een gehandicaptenlift te bouwen aan de Sint-Pieterskerk», foeterde een geagiteerde schepen Christophe Peeters maandagavond in de Gentse gemeenteraad. Hij trok van leer tegen de dienst Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap. «Al jaren proberen we de kerk toegankelijker te maken en telkens stuiten we op hun ‘njet’.»

«We zullen daar een mirakel nodig hebben. Ik krijg er gewoon grijs haar van», begon Peeters zijn uitleg nadat VB-gemeenteraadslid Kristina Colen hem over de stand van zaken interpelleerde. «Al van in 2004 proberen we de Sint-Pieterskerk op het Sint-Pietersplein toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. We deden daaromtrent al een voorstel toen de herstelwerken nog bezig waren. Eerst stelden we voor aan de trappen vooraan, die toch werden heraangelegd, een helling aan te brengen. Dat werd afgeschoten omdat, volgens de dienst Onroerend Erfgoed, ‘de symmetrie van de barokke gevel verstoord werd’. Om u maar te zeggen met welke argumenten we rekening moeten houden.»

Ultiem voorstel

«Daarna probeerden we langs de zij-ingang een helling te steken, maar die moest 17 meter lang worden om de 86 cm hoogteverschil te overbruggen. Daarbij kwam de helling in de weg te zitten van de stookinstallatie. De helling omgekeerd leggen was geen optie omdat de straat daar schuin afloopt. Toen stelden we een hellend vlak voor dat in een draaibeweging naar de deur leidt, maar dat kwam dan in gedrang met een buitentoilet dat er nog moet gebouwd worden. Telkens werd het afgeschoten of waren de praktische problemen te groot», stelt de schepen voor Facility Management.

«We hebben nu voorgesteld om aan de buitenkant in de Tweekerkenstraat een lift te steken naast het buitentoilet. Het is wachten op een antwoord, maar het wordt tijd dat bij de toegankelijkheid van oude gebouwen een paar bedenkingen overboord worden gegooid», zegt Peeters. «Desnoods bouwen we daar een lift zonder toestemming van Onroerend Erfgoed. Dat ze dan maar eens komen zeggen dat we het niet mochten doen», besloot Peeters krachtig.

Bij de dienst Onroerend Erfgoed was gisterenmiddag de verantwoordelijke niet beschikbaar voor commentaar. «Maar als we esthetiek niet meer mogen inroepen om verbouwingen tegen te gaan, kunnen we ons zaakje opdoeken», klinkt het. (Johan Cauwels)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...