De fratsen van Flahaut

Flahaut heeft al heel wat politieke bokkesprongen op zijn actief. Maar mocht u soms in de waan verkeren dat hij zich ertoe beperkt eredoctoraten van de militaire school uit te delen aan figuren zoals Kabila, dan vergist u zich.

Zoals u weet gaat Kabila niet bepaald als een modeldemocraat door het leven. Flahaut heeft echter heel wat meer in zijn mars. Een Russische miljardair raakte onlangs aan de Azurenkust met zijn Ferrari betrokken in een zeer zwaar verkeersongeval, en liep daarbij ernstige brandwonden op. Hij vond het noodzakelijk om die man per legervliegtuig naar België over te laten vliegen en te laten verzorgen in het militair hospitaal van Neder-Overheembeek.

Het altruïsme van de Minister van Landsverdediging gaat echter nog een stuk verder. Daarna liet hij diezelfde Russische miljardair met een legervliegtuig naar Moskou repatriëren, waar hij tot op heden nog steeds verzorgd wordt door twee militaire verpleegkundigen.

En intussen zit Flahaut ook in Afrika niet stil. Zo vond hij het nodig 17 militairen en 2 helikopters ter beschikking te stellen van de president van Benin, en dit voor de duur van een jaar. Francis Van den Eynde wou weten wat er nu precies aan de hand was, zeker nadat Flahaut eerder verklaard had dat het slechts om een oefening ging. Maar toen hij moest antwoorden, was Flahaut afwezig. Hij liet zich vervangen door de ongeëvenaarde Laurette Onkelinx (u weet wel, onze formidabele Minister van Justitie). Die antwoordde dat het de bedoeling is twee tot vier A-109 helikopters aan Benin te verkopen. Ter promotie werden dan maar twee helikopters mét bemanning ter beschikking gesteld. Dit bood deze militairen de kans ginds te oefenen (werken in tropische omstandigheden, vliegen op lage hoogten, gebruiken van nachtapparatuur).

Van den Eynde vond dit een zeer bizar verhaal. Hij vroeg zich af of leren vliegen op lage hoogte in ons land of in Europa dan niet meer kan, en of de nacht bij ons plots niet meer bestaat … Van den Eynde durfde het ook aan om te vragen of de vluchten van de president van Benin op zijn eigen kosten uitgevoerd werden. In de opdracht die de betrokken militairen van de kabinetschef van Flahaut ontvingen, wordt hiervan nergens gewag gemaakt. Toen Onkelinx bevestigde dat dit inderdaad allemaal op kosten van de president van Benin gebeurde, antwoordde Van den Eynde dat hij dit niet geloofde. Indien dit toch waar mocht blijken, is het toch maar al te gek dat het leger nu al dienst doet als luchttaximaatschappij voor staatshoofden uit Centraal-Afrika.

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...