De bom barst

Vanmorgen mochten we vernemen dat in een aantal Gentse volkswijken ongeveer 70 % van de huizen, volgens de stadsdiensten zelf, onbewoonbaar zijn (Brugse Poort en Rabot). In de Dampoortwijk gaat het om “slechts” 53 % van de woningen. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de situatie in andere volkswijken er veel beter zou uitzien.

De bom is dus gebarsten. In de stad waar het volgens de politiek weldenkenden zo aangenaam is om te wonen (waarschijnlijk dan voor rijke, kinderloze tweeverdieners in bepaalde buurten van het centrum), staat het begrip volkswijk gelijk met krottenwijk. Voor armere mensen is het paarse beleid van Frank Beke dus zeker geen zege geweest.

Tragischer is dat de mensen die in deze zo talrijke onbewoonbare huizen wonen geen alternatief hebben. Meestal valt de woningmarkt voor hen in de Artveledestad te duur uit en op een sociale woning moeten ze niet al te veel rekenen.

Eind augustus verklaarde een ambtenaar van de Cel Woonbeleid van de stad in de pers dat het onmogelijk is een sociale woning toe te kennen aan een hondertal mensen die hiernaar op zoek zijn omdat de woning die ze nu hebben onbewoonbaar is verklaard. Wij weten nu dat het om nog veel meer Gentenaars gaat.

Het beleid van het stadsbestuur is op dat vlak totaal faliekant uitgevallen. Er zijn praktisch geen sociale woningen ter beschikking. Ondertussen werd wel veel geld in grote, nutteloze, multiculturele projecten gepompt.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...