Crisis Dexia, hoe groot is het risico voor de Stad Gent? Schepen Peeters minimaliseert de gevolgen voor de stad Gent.

De financiële toestand van Gent is al jarenlang een moeilijke evenwichtsoefening, waarbij het bestuur regelmatig op de rand van de afgrond balanceert. Eerst bijna verzuipen en dan snel wat bijpompen. Zolang het economisch goed gaat, lukt dat nog enigszins. Maar nu er een moeilijke periode voor de deur staat, is er geen buffer meer voor bijkomende tegenslagen. Dat betekent dat het inkomstenverlies door de huidige crisis wel degelijk een ernstig probleem vormt. De verantwoordelijkheid van het stadsbestuur is in dit verband dan ook zeer groot.

Dexia is als bankier op vele manieren nauw betrokken bij de Stad Gent, net zoals bij alle steden en gemeenten. Maar de Stad Gent heeft ook rechtstreeks inkomsten uit Dexia via dividenden op aandelen. Voor de stedelijke financiën is dit misschien niet onmiddellijk een vette vis, maar toch ook iets meer dan wat borrelnootjes. Een vermindering van deze dividenden is geen eenmalig verlies van inkomsten, maar een jaarlijkse vermindering die over de jaren heen snel kan oplopen.

Enkele cijfers voor 2006: de stad Gent heeft een belang van 18,5 miljoen euro in Dexia (bron Jaarverslag Departement Financiën 2006). Dit bestaat uit de boekwaarde van 6.676 aandelen van de gemeentelijke holding voor een bedrag van 7 092 564 euro, en 600.840 certificaten Dexia ter waarde van 11 446 002 euro.

De Inkomsten uit dividenden voor 2008 bedroegen 2,5 miljoen euro.

Het stadsbestuur voorziet In zijn budget dat de inkomsten uit Dexia elk jaar met 6% zullen stijgen, wat een veel te hoge raming is. In het beleidsplan staan tussen 2009 en 2012 voor meer dan 11 miljoen euro inkomsten uit Dexia ingeschreven.

Burgers hebben het recht te weten waar ze aan toe zijn. Het is nu niet de tijd voor een goed-nieuws-show. Het Vlaams Belang eist de schepenen op om hun verantwoordelijkheid op te nemen en de burgers eerlijk en duidelijk te informeren.

Raadslid Kristina Colen zal hierover de schepen interpelleren tijdens de volgende gemeenteraad.

Francis Van den Eynde
Voorzitter Gentse gemeenteraadsfractie Vlaams Belang

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...