Advocatenkantoor Uyttendaele goed bediend door paars

Uyttendaele kreeg afgelopen legislatuur meer dan 300.000 euro van politieke vrienden.

Twee jaar geleden onthulde het weekblad Knack reeds dat advocaat Marc Uyttendaele, echtgenoot van PS-Justitieminister Onkelinx, opvallend veel overheidsopdrachten binnenhaalt. Uyttendaele pleit herhaaldelijk voor het Waals Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en een aantal ministeriële kabinetten en federale overheidsdiensten waar de PS de dienst uitmaakt. Daarnaast doen tal van socialistische gemeentebesturen (onder meer Evere, Sint-Gillis, Andenne, Nijvel, Ittre en Hoei) geregeld beroep op de diensten van Uyttendaele.

Het is een publiek geheim dat Uyttendaele de honderden zaken die zijn advocatenkantoor krijgt toegewezen, uitsluitend te danken heeft aan zijn uitstekende relaties met de PS-top.

Vlaams Belang-volksvertegenwoordiger Francis Van den Eynde stelde de afgelopen weken een reeks schriftelijke en mondelinge parlementaire vragen over de erelonen en onkosten die door de paarse regeringsleden de laatste vier jaar werden uitbetaald aan het kantoor van Marc Uyttendaele. Daaruit blijkt dat de afgelopen legislatuur (tot einde 2006) meer dan 300.000 euro werd uitbetaald aan de echtgenoot van Laurette Onkelinx.

Eén en ander bewijst dat PS-minister Onkelinx er niet alleen zelf in geslaagd is om haar echtgenoot financieel te verwennen met overheidsgeld, maar bovendien ook de meeste andere regeringspartijen kon overhalen om opdrachten systematisch door te schuiven naar Uyttendaele. Het is bijzonder veelzeggend dat niet de MR, maar wel de VLD regelmatig beroep deed op Uyttendaele.

Als bijlage vindt u een overzichtstabel van het aantal keren dat door de ministers en staatssecretarissen een beroep werd gedaan op Uyttendaele, alsook de uitgaven per politieke partij. Voor meer informatie kan u Francis Van den Eynde contacteren op het nummer 0477/426.525

Joris Van Hauthem
Woordvoerder Vlaams Belang

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...